Data actualizării:
Data publicării:

Licență aprobată pentru lansarea Starship 5 a SpaceX

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Captura Foto SpaceX via X (Twitter)
Sursa Foto: Captura Foto SpaceX via X (Twitter)

Administrația Federală a Aviației (FAA) a acordat sâmbătă licența pentru lansarea navei Starship 5 a SpaceX, programată pentru duminică, deși inițial anunțase că o decizie nu va fi luată până la sfârșitul lunii noiembrie.

Reuters a raportat în această săptămână că procesul de aprobare s-a desfășurat mai rapid decât se aștepta, după ce FAA indicase în septembrie o revizuire mai lungă.

SpaceX a confirmat lansarea pentru duminică, cu o fereastră de 30 de minute începând de la ora 7:00 a.m. CT (1200 GMT).

FAA a declarat că SpaceX a „îndeplinit toate cerințele de siguranță, de mediu și licențiere” pentru acest al cincilea test suborbital al navei Starship și a aprobat și profilul misiunii Starship 6.

Sistemul complet reutilizabil Starship și racheta Super Heavy sunt concepute pentru a transporta echipaj și marfă pe orbita Pământului, pe Lună și dincolo de aceasta.

Al cincilea zbor de test al Starship/Super Heavy, de la Boca Chica, Texas, prevede revenirea rachetei Super Heavy la locul de lansare pentru o încercare de captare de turnul de lansare, iar vehiculul Starship va ateriza pe apă în Oceanul Indian, la vest de Australia.

FAA a precizat că, dacă SpaceX optează pentru o intrare necontrolată, compania trebuie să informeze agenția înainte de lansare, iar pierderea vehiculului Starship va fi considerată un eveniment planificat, fără a fi necesară o investigație a accidentului.

Vineri, FAA a aprobat revenirea la zbor a rachetei Falcon 9 după acceptarea măsurilor corective propuse de SpaceX în urma incidentului din 28 septembrie.

Elon Musk, CEO-ul SpaceX, a criticat public FAA pentru amânările licenței Starship 5 și pentru amenda de 633.000 de dolari legată de problemele de lansare. Musk a cerut demisia administratorului FAA, Mike Whitaker, și a amenințat cu acționarea în justiție a agenției.

1. Misiune și Viziune

Misiune: SpaceX își propune să faciliteze explorarea spațială și să dezvolte tehnologia necesară pentru a coloniza Marte.

Viziune: Elon Musk crede că umanitatea trebuie să devină o specie multiplanetară pentru a supraviețui pe termen lung.

2. Rachete și Vehicule Spațiale

Falcon 1: Prima rachetă construită de SpaceX, care a devenit în 2008 prima rachetă privată care a reușit să ajungă pe orbită.

Falcon 9: O rachetă reutilizabilă care a revoluționat industria spațială prin reducerea costurilor de lansare. Este folosită pentru transportul sateliților și pentru aprovizionarea Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Falcon Heavy: Cea mai puternică rachetă operațională din lume, capabilă să transporte încărcături mari pe orbită.

Starship: O rachetă complet reutilizabilă, aflată în dezvoltare, destinată să transporte oameni și încărcături pe Marte și în alte colțuri ale sistemului solar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel