Libia, atacată cu rachete Tomahawk. Jurnal de front, ziua 1
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
nava americana razboi
nava americana razboi

Statele Unite şi Marea Britanie au lansat sâmbătă un prim val de circa 110 rachete de croazieră Tomahawk asupra unor obiective din Libia, a anunţat viceamiralul american William Gortney. Potrivit unor reprezentanți ai rebelilor din Bengazi, aceste lovituri aeriene au început cu puțin înainte ca forțele care i se opun lui Gaddafi să fie anihilate de mașina de război a regimului din Tripoli.  Coloane de tancuri ale armatei au ocupat periferia orașului-port Bengazi, în cursul dimineții de sâmbătă, pregătind o baie de sânge, pe măsură ce mercenarii ar fi luat cu asalt orașul.

Consiliul de Securitate al ONU a autorizat vineri, prin Rezoluţia 1.973, utilizarea forţei pentru protejarea populaţiei libiene, iar un prim atac aerian francez a avut loc sâmbătă, la ora 16.45 GMT (18.45, ora României). Prima lovitură a aparținut Franței, un avion francez lovind blindate libiene, aflate în apropiere de Bengazi. Operațiunea de atac cu rachete a fost numită de aliați ”Odyssey Dawn”. La ”războiul” cu Gaddafi participă forțe americane, franceze, britanice, iar unele țări  arabe sprijină efortul de impunere a unui embargou aerian forțelor libiene.

22.25 - Obama a autorizat o acţiune militară americană limitată în Libia

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat, sâmbătă, că a autorizat o acţiune militară limitată în Libia, precizând că trupele americane nu vor fi implicate în operaţiuni terestre în această ţară. El l-a avertizat pe liderul libian, Muammar Kadhafi, că "acţiunile au consecinţe". Ulterior, presa americană a anunţat că forţele americane au lansat sâmbătă rachete de croazieră Tomahawk asupra unor ţinte neprecizate, în timp ce la est de Tripoli au fost auzite mai multe explozii puternice .

22.04 - David Cameron: Forţele britanice sunt în acţiune în Libia

Forţele britanice sunt în acţiune deasupra Libiei, în cadrul rezoluţiei 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU care autorizează recursul la forţă pentru protejarea civililor, a anunţat sâmbătă premierul britanic David Cameron.

21.57 - SUA au lansat primele rachete în Libia

Statele Unite au lansat primele rachete în Libia împotriva forţelor liderului Muammar Kadhafi, a declarat sâmbătă un oficial american din cadrul Departamentului american de Stat, citat de CNN. Anterior, un oficial american din cadrul armatei afirmase că Statele Unite se pregătesc să lanseze rachete de croazieră de pe navele din Marea Mediterană care vor viza forţele aeriene ale liderului libian Muammar Kadhafi.Statele Unite sunt pregătite să "îşi apere aliaţii care survolează spaţiul aerian libian şi să consolideze zona de interdicţie aeriană", a declarat oficialul citat.

21.47 - Mai multe blindate, distruse de avioanele franceze în Libia

Avioanele franceze au efectuat patru raiduri aeriene în total, sâmbătă, în Libia, distrugând mai multe blindate ale forţelor loiale colonelului Muammar Kadhafi, a anunţat în cursul serii o sursă militară franceză. Potrivit Statului Major al armatei, un prim atac a avut loc în jurul orei 16.45 GMT (18.45 ora României) împotriva "unui vehicul libian identificat clar ca aparţinând forţelor pro-Kadhafi". În orele următoare, avioanele franceze, Rafale şi Mirage 2000, au efectuat alte trei tiruri, distrugând "mai multe blindate" ale forţelor libiene în regiunea Benghazi (estul ţării), a anunţat o sursă militară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel