Libia a întrerupt furnizarea de gaze naturale spre Europa. Crește prețul petrolului. Democrația costă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
libia
libia

Funcţionarea singurului gazoduct care leagă Libia de Italia şi de Europa a fost întreruptă din cauza violenţelor, a anunţat - marţi - ENI, dar compania petrolieră şi gazieră italiană şi guvernul asigură că această întrerupere nu pune în pericol aprovizionarea ţării.

„Ca urmare a suspendării temporare a unor activităţi ale producţiei de gaze naturale în Libia, furnizarea gazelor prin gazoductul Greenstream este suspendată“, a indicat ENI, precizând că gazele libiene reprezintă doar 10 % din necesitatea de gaze a Italiei.

Lung de 520 km şi având o capacitate de opt miliarde de metri cubi anual, Greenstream începe din Mellitah /Libia/ şi se termină în Gela /Sicilia, Italia/. Gazele care tranzitează prin Greenstream provin din două zăcăminte, Bahr Essalam şi Wafa, exploatate de ENI şi de compania naţională libiană NOC.

Libia mai exportă gaze naturale lichefiate pe cale maritimă Spaniei, dar în cantităţi infime /1,5 milion m.c. zilnic/ în raport cu cantitatea care trece prin Greenstream, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei.

Libia este al treilea furnizor de gaze al Italiei, după Algeria şi Rusia. Din cauza instabilității din Orientul Mijlociu și nordul Africii, prețul petrolului a depășit 100 de dolari barilul, ceea ce va face și mai atractive culturile de plante pentru biodiesel. Astfel, creșterea prețului alimentelor, care a declanșat revoltele din lumea arabă, ar putea continua, la un nivel fără precedent, tensinând situația în întraga lume.

sursa: Agerpres

Citește și Aeroportul din Benghazi, bombardat. Armata libiană, în disoluție. Kadhafi se apără cu mercenari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel