Data actualizării:
Data publicării:

Libanezii, impresionați de frumusețea costumului popular românesc. Cheaito: "Toată lumea a fost uimită și profund impresionată" - VIDEO

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Photo by Theodor Vasile on Unsplash

Anca Cheaito, o profesoară româncă stabilită în Liban în urmă cu 36 de ani, a vorbit, în emisiunea Tradiții românești în diaspora, despre diferențele culturale între cele două țări, atunci când vine vorba de sărbători precum Crăciunul sau Paștele. Totodată, ea spune că libanezii sunt absolut impresionați de frumusețea costumului popular românesc. 

Prof. Anca Cheaito, președinta Asociației România-Levant (Asociația comunității românești din Liban), stabilită în Liban în urmă cu 36 de ani, și scriitorul Flaviu George Predescu, au discutat despre despre obiceiuri, tradiții și sărbători românești în Orient în cadrul emisiunii Tradiții românești în diaspora. 

"Și ei sărbătoresc Crăciunul și Paștele, dar la noi, sărbătorile parcă au altă formă, parcă sunt mai mult scoase în evidență, mai mult colorate, mai mult evidențiate. Întâlnim poezie, întâlnim legende, întâlnim cântece, întâlnim obiceiuri stricte care sunt ale Crăciunului și ale Paștelui, la noi în România", spune Anca Cheaito.

Ea spune că libanezii sunt impresionați de frumusețea costumului popular românesc.

"Au rămas profund impresionați de frumusețea costumului popular românesc.

Costumul tradițional libanez nu se ridică la nivelul celui românesc în ceea ce privește diversitatea, prin culori, prin simbolistică, și toată lumea a fost uimită și profund impresionată, mai ales de ia românească. În acele momente, trăiești un sentiment de mândrie când ești întrebat, când vezi lumea cum este uimită și interesată să afle cât mai multe lucruri despre acest costum, și în special despre ia românească. Atunci, cu adevărat, simți că ești special, că ești unic și devii mult mai conștient de faptul că trebuie să păstrezi cu sfințenie aceste podoabe și că ești dator să le transmiți generațiilor următoare", mai spune românca. 

"Sărbătorile tradiționale ne aduc mereu mai aproape de familie"
 

Asociația România-Levant organizează diverse ateliere și expoziții. 

"În fiecare an, în cadrul asociației, avem ateliere de mărțișoare și ouă pictate pentru copii, pentru sărbătorile pascale. Organizăm de asemenea expoziții de desen care reprezintă satul românesc, perioada sărbătorilor noastre și costumul popular. În foarte mulți ani am avut prezentări ale tradițiilor de mărțișor, pentru că tradiția noastră de mărțișor este la începutul lunii martie, iar în această lună, după cum bine știți, este ziua Francofoniei. În Liban, se sărbătorește luna Francofoniei, deci în luna martie, la toate activitățile pe care le-am prezentat în școlile sau universitățile libaneze, am inclus și prezentarea acestei tradiții pur românești a mărțișorului. Toate sunt însoțite de prezentări, filme documentare sau prezentări PowerPoint, care ilustrează specificul tradițional al regiunilor României, dansurile și porturile. Și locurile unde încă se mai păstrează vii obiceiurile strămoșești.

Nu trebuie să uităm, fie că suntem aproape sau departe, în timpuri liniștite sau marcate de incertitudini, cum suntem noi, românii din Orient, sărbătorile tradiționale ne aduc mereu mai aproape de familie, de credință, de chemarea de a fi poate mai buni, mai liniștiți, mai uniți", conchide președinta Asociației România-Levant. 

Urmărește emisiunea integrală

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel