Data publicării:
Leul, minim istoric. Elena Cristian: BNR nu vrea să ajute. Vinovatul de serviciu
Leul se devalorizează accelerat, atingând astăzi pragul minim istoric de 4,68 lei. Elena Cristian, analist economic şi redactor DCBusiness, este de părere că Banca Națională a României nu vrea să ajute leul" să-și revină.
Cursul de schimb pentru euro a atins un nou minim, de 4,68 lei, ca urmare a unei creşteri de 0,11% faţă de luni, potrivit datelor afişate de BNR.
"Avem un leu din ce în ce mai slab. A avut o singură creştere timidă ieri. Cursul de schimb este important, dar mai important este cursul la care oamenii cumpără pentru că, astăzi, se vira cu 4,75. Cursul creşte în mod alarmant. Dacă aş şti motivele reale pentru care scade leul în ritm accelerat - ceea ce nu s-a întâmplat în anii precedenţi în perioade similare, comparând motivele - probabil aş fi în altă parte", a declarat Elena Cristian în emisiunea "Punctul de Întâlnire", de la Antena 3.
Vezi și: Euro, nou record. Consultant fiscal: Vom avea scumpiri
"Mugur Isărescu, vinovatul de serviciu"
"Săptămâna trecută, vinovatul de serviciu a fost Mugur Isărescu, după discursul critic la adresa Guvernului. S-a spus că din acest motiv cursul a scăzut în mod accelerat. Săptămâna asta, analiştii îl dau vinovat pe Darius Vâlcov cu declaraţia de aseară, referitoare la modul în care se calculează "taxa pe lăcomie". Ştim că acea ordonanţă nu are încă norme de aplicare şi se speculează. Aseară, Darius Vâlcov a explicat că se plăteşte şi se calculează trimestrial - ceea ce pentru bănci înseamnă o dublare a sumei pe care o anticipaseră dacă ar fi plătit lunar. Deci suma este undeva la 5 miliarde de lei.
Cert este ca leul scade şi BNR nu vrea să-l ajute. Au fost situaţii în care au pompat sume importante în piaţă pentru a ajuta leul să îşi revină. Cert este că există un scandal politic între instituţii şi că, una peste alta, între 10-25 ale lunii se plătesc ratele. Sunt şapte milioane de contracte de credit în România - 70% în lei. În perioada aceasta, sunt importuri foarte mari pentru că s-a consumat mult în perioada Sărbătorilor şi este clar că preţurile se vor duce. România se raportează la euro, chiar dacă nu am trecut la această monedă. Leul a slăbit nepermis de mult, din punctul meu de vedere, comparativ cu alte perioade similare", a mai spus analistul economic.
Vezi și: Clasare Iohannis, document. Lazăr, precizări prin PÎCCJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News