Data publicării:

Letonia opreşte acordarea de vize cetăţenilor ruşi, din cauza războiului Rusia - Ucraina

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Letonia opreşte acordarea de vize cetăţenilor ruşi, din cauza războiului Rusia - Ucraina - Foto Pexels Mariya Todorova
Letonia opreşte acordarea de vize cetăţenilor ruşi, din cauza războiului Rusia - Ucraina - Foto Pexels Mariya Todorova

Letonia nu va mai acorda deocamdată vize cetăţenilor ruşi, a anunţat vineri ambasada letonă la Moscova, invocând războiul Rusiei împotriva Ucrainei, relatează DPA. 

De acum înainte, vor fi acceptate doar cereri de viză de la cetăţeni ruşi care doresc să participe la înmormântarea unei rude apropiate în Letonia, a anunţat ambasada pe Twitter.

Ţara baltică membră a UE şi NATO a restricţionat deja emiterea de vize pentru cetăţenii vecinului ei mult mai mare, acordându-le doar din motive umanitare.

De exemplu, Letonia încă elibera permise de şedere unui mare număr de jurnalişti ruşi care nu mai puteau lucra în ţara lor din cauza restricţiilor impuse mass-media de autorităţile ruse.

Cu toate acestea, autorităţile de securitate letone au avertizat recent asupra unor posibile riscuri dacă tot mai multe mass-media ruse ar veni să lucreze în Letonia, scrie Agerpres.

Citește și - Estonia renunță la toate monumentele rămase din epoca sovietică

 

Premierul Estoniei a anunțat că toate monumentele de pe cuprinsul țării  care amintesc de perioada sovietică vor fi demolate sau relocate.

Toate monumentele rămase în Estonia din epoca sovietică vor fi în curând demontate sau relocate, a anunțat prim-ministrul țării baltice care are graniță comună cu Rusia, informează DPA, potrivit Digi24.

„Principalul aspect a fost stabilit – monumentele sovietice trebuie să fie îndepărtate din spațiul public, iar noi vom face acest lucru cât mai curând posibil. Momentul și ordinea în care aceste monumente vor fi îndepărtate individual vor depinde de dorința și de planurile logistice ale orașelor și municipalităților vizate”, a declarat prim-ministrul eston Kaja Kallas, la Tallinn.

Potrivit premierului Kaja Kakkas, în Estonia există în continuare între 200 și 400 de monumente rămase din era sovietică. După ocuparea sa alternativă de către Germania și Uniunea Sovietică în cel de-Al Doilea Război Mondial, acest stat baltic a ajuns să facă parte fără voia sa – alături de Letonia și Lituania – din U.R.S.S. până în anul 1991.

Aproximativ un sfert din locuitorii Estoniei sunt etnici ruși, iar mulți dintre ei au în continuare legături familiale cu Rusia. Unii dintre ei susțin strategia militară a președintelui Vladimir Putin și invazia din Ucraina, potrivit unui sondaj recent, scrie InfoPrut. Vezi știrea aici!

Kremlinul îi îndeamnă pe ruși să repare adăposturile de bombe pe cheltuiala lor. Sunt invitate companii private care să facă investiții

Ministerul Finanțelor, care, împreună cu Ministerul Situațiilor de Urgență, a început verificarea stării adăposturilor de bombe din Rusia, a propus să le închirieze pentru utilizare gratuită de către întreprinderi, cu condiția obligatorie pentru repararea lor pe cheltuiala utilizatorului. Potrivit Moscow Times, există o bază legislativă pentru o astfel de situație.

Acum, legea care permite transformarea instalaţiilor de apărare civilă „pentru interesul economiei şi al populaţiei”, se aplică doar unei părţi din structurile de protecţie pe care întreprinderile le aveau înainte de privatizare, subliniază autorii iniţiativei. Structurile care sunt în proprietate federală în timp de pace rămân fără proprietar, iar întreținerea și repararea lor necesită mai multe fonduri.

Pentru întreținerea, modernizarea și renovarea structurilor de protecție este necesară implicarea atât a persoanelor fizice, cât și a companiilor, consideră autorii inițiativei.

„Lucrăm activ pentru a avea o delimitare a acestor proprietăți. Următorul pas este aducerea lor în stare corespunzătoare”, a precizat viceministrul de finanțe Alexei Moiseev despre progresul inspecției adăposturilor anti-bombe din 13 iulie.

Potrivit lui Moiseev, structurile de apărare civilă reprezintă o „durere de cap” de lungă durată pentru toate regiunile: sunt abandonate și în stare proastă. Dar înainte de a investi în repararea acestora, se va face o evaluare a necesității și fezabilității refacerii instalațiilor de protecție (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel