Letonia a rămas fără gaz, deoarece Rusia a oprit livrările, anunță Conexus Baltic Grid Uldis Bariss
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Magda Ehlers)
Sursă foto: Pexels (Magda Ehlers)
Letonia a fost deconectată de la livrările de gaze rusești, anunță operatorul Conexus Baltic Grid Uldis Bariss. 

Sistarea are legătură cu încălcarea condiţiilor de preluare a gazelor, a anuntat compania. Sâmbătă, Gazprom a sistat furnizarea de gaze către Letonia, în cadrul cererii din luna iulie, din cauza încălcării condiţiilor de retragere a gazelor, a precizat holdingul Conexus Baltic Grid Uldis Barissa, operatorului leton al sistemului de transport al gazelor (GTS), într-un comunicat citat de Rador.

Astăzi, Gazprom a sistat furnizarea de gaze către Letonia, în cadrul cererii pentru luna iulie, din cauza încălcării condiţiilor de retragere a gazelor, se mai specifică în comunicat.

Datele operatorului de transport de gaze leton confirmă, de asemenea, suspendarea livrărilor de gaze din Rusia din 30 iulie. Pe 27 aprilie, Gazprom a anunţat că a suspendat complet livrările de gaze către compania bulgară Bulgargaz şi către compania poloneză de gaze PGNiG, din cauza că au refuzat să efectueze plăţile în ruble. Pe 21 mai, Gazprom a anunţat că furnizarea de gaze ruseşti a fost sistată către compania finlandeză Gasum, din acelaşi motiv. Ulterior, livrările de gaze au fost sistate către compania daneză Orsted, compania GasTerra şi Shell Energy Europe Ltd.

Divergenţele ruso-germane asupra diminuării livrărilor de gaze se accentuează

Compania rusă Gazprom a susţinut vineri că livrarea de către Canada în Germania, în loc de Rusia, a unei turbine destinate gazoductului Nord Stream 1 este neconformă contractului, declaraţie care sugerează o accentuare a divergenţelor dintre Moscova şi Berlin asupra deciziei Rusiei de a diminua volumul gazelor naturale livrate Europei prin acel gazoduct.

Gazprom a diminuat începând de miercuri la 20% volumul gazelor livrate prin conducta Nord Stream, invocând lucrări de întreţinere, potrivit europenilor acesta fiind însă doar pretextul avansat de Moscova pentru a scădea aceste livrări ca represalii după sancţiunile ce i-au fost impuse de UE după lansarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, potrivit Agerpres. Vezi continuarea AICI.

Letonia îi reproşează Rusiei că încalcă înţelegeri "din Evul Mediu"

Rusia nu şi-a respectat înţelegerile "încă din Evul Mediu", indiferent de forma de statalitate în care se afla, a declarat ministrul leton de externe, Edgars Rinkevici, transmite RBK, preluată de Rosbalt. "Încă din Evul Mediu există o poveste veche în care Rusia, sub orice formă de statalitate - imperiu, federaţie -, semnează documente şi apoi le încalcă destul de repede. Cel mai răsunător caz din ultimele decenii este Memorandumul de la Budapesta, semnat de Rusia, document care garantează indivizibilitatea teritorială a Ucrainei", a spus şeful diplomaţiei letone.

Potrivit Rosbalt, Memorandumul de la Budapesta a fost semnat în decembrie 1994 de Marea Britanie, Rusia, SUA şi Ucraina. Documentul prevedea garanţii de securitate şi de integritate teritorială a Ucrainei, în schimbul renunţării sale la arma nucleară. Ţările semnatare s-au angajat să respecte suveranitatea Ucrainei şi să se abţină de la folosirea forţei împotriva acesteia.

După începerea operaţiunii militare a Rusiei în Ucraina, Letonia a condamnat acţiunile Moscovei şi a introdus sancţiuni împotriva acesteia. Mai mult decât atât, în Letonia s-a propus celor care susţin Rusia să fie deportaţi sau să li se retragă cetăţenia letonă. Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a condamnat o astfel de iniţiativă, scrie Rador. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel