Letonia a rămas fără gaz, deoarece Rusia a oprit livrările, anunță Conexus Baltic Grid Uldis Bariss
Letonia a fost deconectată de la livrările de gaze rusești, anunță operatorul Conexus Baltic Grid Uldis Bariss.
Sistarea are legătură cu încălcarea condiţiilor de preluare a gazelor, a anuntat compania. Sâmbătă, Gazprom a sistat furnizarea de gaze către Letonia, în cadrul cererii din luna iulie, din cauza încălcării condiţiilor de retragere a gazelor, a precizat holdingul Conexus Baltic Grid Uldis Barissa, operatorului leton al sistemului de transport al gazelor (GTS), într-un comunicat citat de Rador.
Astăzi, Gazprom a sistat furnizarea de gaze către Letonia, în cadrul cererii pentru luna iulie, din cauza încălcării condiţiilor de retragere a gazelor, se mai specifică în comunicat.
Datele operatorului de transport de gaze leton confirmă, de asemenea, suspendarea livrărilor de gaze din Rusia din 30 iulie. Pe 27 aprilie, Gazprom a anunţat că a suspendat complet livrările de gaze către compania bulgară Bulgargaz şi către compania poloneză de gaze PGNiG, din cauza că au refuzat să efectueze plăţile în ruble. Pe 21 mai, Gazprom a anunţat că furnizarea de gaze ruseşti a fost sistată către compania finlandeză Gasum, din acelaşi motiv. Ulterior, livrările de gaze au fost sistate către compania daneză Orsted, compania GasTerra şi Shell Energy Europe Ltd.
Divergenţele ruso-germane asupra diminuării livrărilor de gaze se accentuează
Compania rusă Gazprom a susţinut vineri că livrarea de către Canada în Germania, în loc de Rusia, a unei turbine destinate gazoductului Nord Stream 1 este neconformă contractului, declaraţie care sugerează o accentuare a divergenţelor dintre Moscova şi Berlin asupra deciziei Rusiei de a diminua volumul gazelor naturale livrate Europei prin acel gazoduct.
Gazprom a diminuat începând de miercuri la 20% volumul gazelor livrate prin conducta Nord Stream, invocând lucrări de întreţinere, potrivit europenilor acesta fiind însă doar pretextul avansat de Moscova pentru a scădea aceste livrări ca represalii după sancţiunile ce i-au fost impuse de UE după lansarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, potrivit Agerpres. Vezi continuarea AICI.
Letonia îi reproşează Rusiei că încalcă înţelegeri "din Evul Mediu"
Rusia nu şi-a respectat înţelegerile "încă din Evul Mediu", indiferent de forma de statalitate în care se afla, a declarat ministrul leton de externe, Edgars Rinkevici, transmite RBK, preluată de Rosbalt. "Încă din Evul Mediu există o poveste veche în care Rusia, sub orice formă de statalitate - imperiu, federaţie -, semnează documente şi apoi le încalcă destul de repede. Cel mai răsunător caz din ultimele decenii este Memorandumul de la Budapesta, semnat de Rusia, document care garantează indivizibilitatea teritorială a Ucrainei", a spus şeful diplomaţiei letone.
Potrivit Rosbalt, Memorandumul de la Budapesta a fost semnat în decembrie 1994 de Marea Britanie, Rusia, SUA şi Ucraina. Documentul prevedea garanţii de securitate şi de integritate teritorială a Ucrainei, în schimbul renunţării sale la arma nucleară. Ţările semnatare s-au angajat să respecte suveranitatea Ucrainei şi să se abţină de la folosirea forţei împotriva acesteia.
După începerea operaţiunii militare a Rusiei în Ucraina, Letonia a condamnat acţiunile Moscovei şi a introdus sancţiuni împotriva acesteia. Mai mult decât atât, în Letonia s-a propus celor care susţin Rusia să fie deportaţi sau să li se retragă cetăţenia letonă. Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a condamnat o astfel de iniţiativă, scrie Rador. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News