“Les Victoires de la Musique” au făcut o reverenţă în faţa tinereţii
După trei ore şi jumătate de spectacol, de omagii, recompense şi mulţumiri, ceremonia finală a concursului Les Victoires de la Musique a avut loc aseară, până după miezul nopţii, la Sala Zénith din Paris.
Ceremonia marchează în fiecare an o întâlnire-far a amatorilor de muzică şi a profesioniştilor industriei.
Palmaresul din acest an al concursului a fost, mai mult decât în alte ediţii, marcat de tinereţe şi de noutate.
Cu excepţia notabilă a lui Renaud, căruia i s-a decernat titlul de Artistul Anului, toţi ceilalţi au aparţinut tinerei generaţii. Dorinţa de înnoire care s-a exprimat de multe ori în istoria acestei competiţii nu s-a manifestat însă niciodată atât de categoric ca la această a 32-a ediţie.
Renaud
Renaud, cântăreţul de 64 de ani, laureat până acum de trei ori al Victoires de la Musique a fost recompensat pentru albumul omonim, cu care a semnat marea sa revenire în 2016, discul cel mai vândut al anului (730.000 de exemplare).
Jain, adevărat fenomen al anului trecut, a fost recompensată ce titlul de Artista Anului, deşi nu are decât 25 de ani şi n-a lansat până acum decât un album. Cu această muzică pop-world cântată în limba engleză, ea a fost răsplătită mai ales pentru turneul de lansare a albumului Zanaka, ce a obţinut un disc de platină. Realizat de Yodelice, acest disc i-a permis tinerei să se ilustreze pe scenele pe care a urcat mai ales la festivalurile din timpul verii trecute. “Mulţumesc pentru acest an incredibil”, a spus ea cu lacrimi în ochi, adresându-se producătorului discului.
Vianney
Premiul pentru Cântecul original al Anului a revenit lui Vianney, interpretul hitului Je m'en vais. La un an după ce a cucerit recompensa supremă, tânărul cântăreţ a justificat simpatia pe care i-o poartă publicul, cel de al doilea album al său ajungând în fruntea vânzărilor la sfârşitul anului 2016. El a concurat cu hiturile A Kele Nta, de MHD, Je l'appelle encore, de Véronique Sanson, şi J'ai cherché, de Amir, care a reprezentat Franţa anul trecut la Eurovision. Bine crescut, el a adus multe mulţumiri care au întârziat puţin cele 20 de minute rezervate manifestării.
După ce a interpretat cântecul, de pe ultimul său album, Imany, nominalizată la categoria Cântăreaţa Anului, a trimis un frumos mesaj de susţinere lui Théo L., tânărul rănit în urma violenţelor poliţiei de la Aulnay-sous-Bois. Cu o voce gravă, cântăreaţa vorbeşte în acest album intitulat The Wrong Kind Of War, despre dragoste.
Secvenţa dedicată celor dispăruţi s-a deschis cu figura surâzătoare a lui Pierre Barouh şi s-a termiat cu o prestaţia elegantă a lui Benjamin Biolay care a cântat Mobilis in Mobile pentru a omagia amintirea lui Hubert Mounier, de la Affaire Louis Trio. El a salutat, sobru, talentele muzicale şi profunzimea “Celui care l-a învăţat muzică”.
Calypso Rose
Ibrahim Maalouf, care şi-a terminat turneul din cadrul Accor Hotel Arena, a primit Premiul pentru spectacol musical. Trompetistul şi-a confirmat succesul, la graniţa dintre cântec, jazz şi muzicile lumii, înconjurat de numeroşi muzicieni. Cu mai mulţi ani în urmă l-am putut vedea alături de Vincent Delerm.
De data aceasta, Delerm a plecat cu mâinile goale, dar a interpretat un duet cu Benjamin Biolay, care a obţinut un premiu pentru Albumul anului.
Julien Doré, s-a văzut premiat pentru cel de al patrulea album al său, în care a compus unul dintre cele mai vibrante imnuri în cinstea vieţii.
Mickey 3D, a învins la categoria Albumul rock al Anului, cu Sebolavy. După 7 ani de absenţă, Mickaël Furnon a revenit, cu vocea sa tandră, postându-se în rolul de observator al societăţii, aşa cum îi place să se descrie: “Nu iau partea nimănui, nu judec, privesc, descriu”.
Satisfacţie a fost şi în grupul Radio Elvis, una dintre revelaţiile anului, cu estetica sa rock, destul de puţin prezentă în restul serii. Cu textele rafinate ale cântăreţului lor, Pierre Guénard, cântecele formaţiei sunt relevante pentru rockul francez. Ei se exprimă în limba lui Brel, un pariu destul de rar pentru formaţiile franţuzeşti.
Broken Back, s-a impus la categoria Révélaţie. La 25 de ani, cântăreţul breton semnează compoziţii pop-folk, asezonate cu ritmuri electro.Vocea sa caldă şi uşor voalată l-a dus prin toată lumea, mai ales în Brazilia şi în Germania.
Imany, Vincente Delerm, Rokia Traora și Julien Dore
Nu mai puţin îmbucurătoare este victoria atribuită lui Calypso Rose. Septuagenara relansată de Manu Chao visa la un succes international. De mulţi ani, decană a promoţiei 2017, ea încarnează cu prospeţime tradiţia musicală din Trinidad.
Calypso Rose, a fost distinsă la categoria Album Muzica lumii, pentru Far From Home. După ce a scris peste 800 de cântece, “Regina Calypso” şi-a oferit un ultim album plin de căldura verii. Din asocierea ei cu Manu Chao a rezultat un imn estival, sărbătoresc, abordând teme ca violenţa conjugală sau nedreptăţile sociale.
Marea noutate a acestui palmares a constat în faptul că tinerii care au fost premiaţi beneficiază deja de un succes masiv de public, indiferent de natura acestuia. Astfel, rapperul marsilliez Jul, recompensat la categoria Muzică urbană, a făcut obiectul ironiilor de pe reţelele sociale.
La Muzica electro, pionierul Jean-Michel Jarre, autor a trei albume în 2016, a trebuit să cedeze trofeul tânărului Kuns, în vârstă de 20 de ani, cu un succes de-a dreptul insolent.
Momentul magic al acestei seri lungi, punctate de intervenţii uneori mediocre ale duetului de animatori, a aparţinut danezei Agnes Obel, care a interpretat Hallelujah în memoria lui Leonard Cohen.
La 25 de ani după versiunea lui John Cale şi apoi a lui Jeff Buckley, şi-a unit şi ea vocea în interpretarea piesei care rezumă, în mare măsură, aportul genialului canadian. Un moment solemn şi emoţionant în această seară colorată şi eclectică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News