Leonard Doroftei, mesaj special de ziua lui: Te iubesc, România! Cu Dumnezeu înainte!
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Unul dintre cei mai titraţi pugilişti români, Leonard Doroftei, a mărturisit, în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru DC News, cum îşi aniversează ziua de naştere. 

Fostul campion mondial WBA la categoria semiușoară (ianuarie 2002 - octombrie 2003) împlinește, astăzi, 49 de ani. 

'Am primit zeci de mesaje de felicitare de la prietenii mei si ţin sa le mulţumesc din suflet tuturor. Ca de obicei, aniversez ziua mea de naştere împreună cu familia pentru că ei sunt cei mai dragi sufletului meu.  Să nu uităm ceea ce suntem, faptul că suntem români. Te iubesc, România! Cu Dumnezeu înainte!' a conchis Leonard Doroftei pentru DC News.

Unul dintre cei mai renumiti sportivi români are în spate o carieră impresionantă atât la amatori, cât şi la profesionişti, unde a fost deţinătorul centurii la categoria semi-uşoară (61,9 kg), versiunea WBA, în perioada 5 ianuarie 2002 - 23 octombrie 2003. Acesta a fost descoperit de către antrenorul emerit Titi Tudor.

A început boxul în 1984, la clubul "Prahova" din Ploieşti. Doroftei a obţinut primele succese la juniori, devenind campion naţional în 1986 şi 1987. Au urmat cinci titluri la seniori (1992, 1993, 1994, 1996 şi 1997), dar mai ales succesele în competiţiile internaţionale.

A fost campion mondial la Berlin (1995) şi campion european la Vejle (1996) şi a reuşit să obţină două medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992) şi Atlanta (1996), precum şi medalie de bronz la Campionatele Europene de la Bursa (1993).

Pasul spre boxul profesionist. Debutul în Canada

În 1998, după 13 ani de box la amatori, unde a disputat peste 250 de meciuri din care a câştigat 239, Leonard Doroftei trece la profesionism. Cariera lui Doroftei în postura de pugilist profesionist a fost la fel de strălucitoare.


În cei şase ani la profesionişti, "The Lion", cum a fost supranumit Leonard Doroftei, a fost legitimat la clubul canadian Interbox din Montreal şi a fost antrenat de Stephane Larouche. A disputat 24 de partide, terminând învingător de 22 de ori, de opt ori prin K.O., pierzând o dată şi obţinând un meci egal.

Debutul său în boxul profesionist s-a întâmplat pe 24 aprilie 1998, în Quebec, împotriva americanului Jerry Villareal. Cele mai importante confruntări le a avut începând din 2002, la 5 ianuarie, la San Antonio SUA, când îl deposedează de titlul mondial la categria uşoară, versiunea WBA, pe argentinianul Raul Balbi.

A urmat apoi revanşa acordată boxerului argentinian. La Bucureşti, la 31 mai 2002, Leonard i-a încântat pe cei 8.000 de spectatori prezenţi în sala "Ioan Kunst Ghemănescu", câştigând din nou în faţa lui Balbi.

La 17 mai 2003, în oraşul american Pittsburg, Leonard Doroftei boxează pentru unificarea titlurilor WBA şi IBF împotriva americanului Paul Spadafora, meciul încheindu-se la egalitate. Românul rămâne în posesia centurii versiunea WBA. Totuşi, pierde titlul mondial la 25 octombrie 2003, la Bucureşti, fără să boxeze, nereuşind să intre în limitele categoriei la cântarul oficial.

Momentul retragerii


Ultimul meci al său la profesionism, înseamnă, din păcate, primul şi ultimul eşec. Nord-americanul Arturo Gatti îl învinge, la 25 iulie 2004, prin K.O. în repriza a doua în meciul desfăşurat la Atlantic City (SUA), potrivit www.boxrec.com. După acest meci, campionul român se retrage din box.

Revine în ţară, iar la sfârşitul anului 2004 Biroul Federal al Federaţiei Române de Box a aprobat cooptarea lui Leonard Doroftei în colectivul de antrenori al lotului naţional, condus de Francisc Vaştag.

A fost ales, la 23 noiembrie 2012, preşedinte al Federaţiei Române de Box, în cadrul Adunării generale extraordinare a acestui for, funcţie pe care a deţinut-o până la 13 noiembrie 2015.
 

Decorat de Preşedintele României


La 22 ianuarie 2002, a fost decorat de către preşedintele României cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în Grad de Cavaler. Leonard Doroftei s-a numărat printre bărbaţii de succes premiaţi în cadrul galei Celebrity Awards, organizată de Luxury Events, la 21 octombrie 2014.

În martie 2016, găzduieşte la Doroftei Pub din Ploieşti concursul de şah Memorialul Paul Diaconescu la care au luat parte 113 de şahişti. Cu acest prilej, a declarat: Eu promovez toate sporturile, nu numai boxul.

La începutul anului 2018, Leonard Doroftei a declarat în presa de specialitate că intenţionează să se apuce de meseria de antrenor, motivând că nu poate sta departe de ringul de box unde a cunoscut atât de multe satisfacţii ca sportiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel