Legumicultură, an problematic. Anunțul cercetătorilor
Cunoscutul cercetător Costel Vânătoru susține că anul 2018 a fost unul problematic pentru legumicultură, cel mai greu din ultimele trei decenii, cu extinderea la nivel naţional a unui dăunător imun la toate insecticidele, denumit "tuta absoluta".
Membru corespondent al Academiei de ştiinţe agricole şi silvice, Costel Vânătoru a declarat, pentru Agerpres, că după o iarnă blândă, când s-au conservat bine dăunătorii şi bolile pe sol şi pe resturile vegetale, a urmat o primăvară cu temperaturi scăzute, culturile au fost înfiinţate târziu, după care a venit un val puternic de secetă, urmat de val de ploi care nu a făcut decât măneze majoritatea culturilor din câmp.
Dăunători
Potrivit cercetătorului, în acest an legumicol s-au întâlnit dăunători precum păianjenul, tripsul, omida, gândacul de Colorado şi, mai recent, tuta absoluta, ultimul fiind un dăunător foarte agresiv.
"Tuta absoluta este o molie minusculă, un dăunător imun la toate insecticidele, care anul acesta a fost a întâlnit în toate bazinele legumicole principale: Buzău, Vidra, Târgovişte, Matca. Primele semnale cu tuta absoluta au apărut în 2010 la Satu Mare şi uşor-uşor acesta s-a extins în întreaga ţară, fiind adus probabil cu produsele importante", a precizat cercetătorul.
Costel Vânătoru susţine că "tuta absoluta este un fel de pestă porcină la nivel vegetal, atacurile puternice sunt prezente mai ales în spaţiile protejate şi conduce la compromiterea totală a culturilor, în condiţiile în care substanţele chimice nu au capacitatea să-l eradicheze".
Vezi și: Român, distincţie uriaşă în Germania. Este cel mai bun!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News