Legume și fructe ce conțin vitamina B12. Ce afecțiuni provoacă deficitul de cianocobalamină
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Pentru a întări sistemul imunitar este bine să consumi legume și fructe ce conțin vitamina B12. Această vitamina este necesară organismului pentru funcționarea normală a neuronilor creierului și a sistemului nervos central în ansamblu. Pentru sinteza ADN-ului, globulelor roșii, mielina, creatina si unele enzime este nevoie de vitamina B12. Ce produse conțin acest chelat biologic activ solubil în apă și cât de mult ar trebui consumat pentru a acoperi necesarul zilnic?

La adulții cu un stil de viață sedentar, norma zilnică de B12 este de 3 mcg, iar la sportivi de 9 mcg. Doza maximă de B12 este de 500 mcg/zi. Deficitul de vitamina B12 duce la anemie. La fel precum și lipsa de vitamina D. Anemie prin deficit de fier, tulburări de memorie, amorțeală a extremităților și oboseală crescută. Hipervitaminoza B12 practic nu apare, deoarece această vitamina „știe cum” să fie stocată în rezervă în ficat. Cu toate acestea, dozele prea mari cresc riscul de cancer pulmonar la bărbați, în special la cei care fumează. Pentru sportivi, B12 este important, deoarece participă la sinteza aminoacizilor și la metabolismul carbohidraților în mușchii scheletici, evitând apariția colesterolului. De asemenea, stimulează creșterea fibrelor musculare prin procesele hematopoietice crescute și susține funcția contractilă a acestora, ajută la formarea și menținerea coordonării mișcărilor.

Legume și fructe ce conțin vitamina B12. Tipurile de carne cu cea mai mare parte a cianocobalaminei

Mulți vegani se întreabă ce alimente vegetale conțin vitamina B12. Sursele de vitamina B12 includ carne de organe, brânzeturi din lapte de vacă și ouă. Cianocobalamina nu se găsește în legume, fructe sau fructe de pădure, nici în cereale și leguminoase. Din păcate, B12 este, de asemenea, absent din ciuperci și nuci.

Astfel, campionul B12 este ficatul de vită. La 100 g de produs necongelat, conținutul său variază între 80-130 µg, iar în stare congelată scade la 50-80 µg. După care urmează ficatul de porc, 60 de micrograme, iar apoi rinichii de vită, dintre care 100 g pot conține de la 20 la 50 de micrograme de cianocobalamină. Medalia de bronz și cantitatea de 30mcg/100g de vitamină B12 se conține în ficat de pui și 25mcg/100g în inimă de vită. 100 g de inimioare de pui fierte conțin de obicei 7,3 micrograme de cianocobalamină.

Dintre toate tipurile de carne, iepurele se poate „lăuda” cu cea mai mare cantitate de cianocobalamina, într-o cantitate de 4 mcg la 100 g. Cianocobalamina se găsește și în fructele de mare. Cea mai mare cantitate de vitamina B12 se conține în caracatițe, midii, macrou, hering  și păstrăv. De asemenea, această vitamină contribuie la creșterea poftei de mâncare.

Cantitatea de vitamină care se conține în fructele de mare. În funcție de ce criterii variază conținutul de cianocobalamină

Cei care iubesc caviarul roșu trebuie să știe că 100 g din acest produs conține aproximativ 11 micrograme de B12. Mai menționăm că vitamina B12 lipsește cu desăvârșire din cele mai utile alge marine și din creveți, îndrăgiți de toți.

Conținutul de B12 într-un ou crud de găină este de 2,1 mcg. În timpul gătirii a ouălor, conținutul de cianocobalamină este redus la 1,1 μg. Majoritatea B12 se regăsește în ouăle crude de gâscă și rață,  5,4 și, respectiv, 5,1 mcg.

Chiar dacă nu există legume și fructe ce conțin vitamina B12, brânzeturile au un conținut extrem de mare de această vitamină. Astfel, cea mai mare parte a cianocobalaminei este prezentă în brânzeturi. Conținutul său variază în funcție de soi și conținut de grăsime, variind de la 0,8 la 3,6 µg la 100 g. mcg / 100 ml. Însă în unt nu este deloc prezent, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel