Creşterea temperaturii globale cu 4 grade Celsius la care se aşteaptă experţii în 2100, dacă modificările climatice vor continua în ritmul actual, va reduce recoltele cu 31,5%, în medie, se afirmă în acest studiu publicat în revista Academiei americane de ştiinţe (PNAS).
Aerul mai cald şi rezervele mai scăzute de apă ar explica această scădere cu aproape o treime a recoltei globale de legume, plante care au un rol crucial în asigurarea unei alimentaţii sănătoase.
Europa de Sud şi zone întinse din Africa şi Asia de Sud ar putea fi deosebit de afectate din acest punct de vedere.
Pentru a obţine aceste rezultate, cercetătorii au trecut în revistă 174 de studii ce examinau impactul generat de mediul înconjurător asupra recoltelor de legume şi asupra conţinuturilor nutritive ale legumelor, efectuate începând cu anul 1975.
"Am centralizat pentru prima dată toate dovezile disponibile despre impactul avut de dereglările climatice asupra recoltelor şi asupra calităţii legumelor şi leguminoaselor", a rezumat unul dintre autori, Alan Dangour, profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine.
"Analiza noastră sugerează că dacă vom continua ca şi cum nimic nu se întâmplă, dereglările climatice vor reduce considerabil disponibilitatea globală a acestor alimente importante", a adăugat acelaşi cercetător.
"Trebuie să acţionăm de urgenţă, inclusiv prin susţinerea unei agriculturi care să reziste mai bine la modificările climatice, şi acest lucru trebuie să fie o prioritate a guvernelor din lumea întreagă", a insistat Alan Dangour.
Porumbul, în pericol și el
Un al doilea studiu publicat în PNAS s-a concentrat asupra porumbului, cea mai cultivată plantă pe plan mondial.
Majoritatea vastă a porumbului exportat provine din Statele Unite, Brazilia, Argentina şi Ucraina.
Cu o creştere de 4 grade Celsius a temperaturii globale până la sfârşitul secolului, există "şanse de 86% (...) pentru ca aceşti patru mari exportatori de porumb să aibă parte de cel mai prost an agricol din istoria lor, într-o manieră simultană", au precizat autorii studiului.
"Am ajuns la concluzia că în contextul în care planeta se încălzeşte, devine tot mai probabil pentru diferite ţări ca ele să fie nevoite să facă faţă, simultan, unor pierderi majore de recolte, fapt ce are implicaţii importante pentru preţurile alimentelor şi pentru securitatea alimentară", a avertizat autoarea principală a cercetării, Michelle Tigchelaar, profesor la Universitatea Washington (UW) din Statele Unite ale Americii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Când începe explorarea Cartofului de Aur, cel mai "scump" asteroid din spațiu, estimat la 10.000 de cvadrilioane de dolari. NASA a făcut anunțul
- A murit Naomy, cea mai controversată vedetă a anilor 2000
- Semafoarele care educă șoferii. Titi Aur: Spania are de foarte mult timp introdus acest sistem. E demonstrat 100% că sunt utile / video
- Adrian Negrescu: Va fi primul Paște fără miel pentru majoritatea românilor, în condițiile în care prețul cărnii a atins un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani
- Weekendul 19-21 aprilie, marcat de un eveniment nemaiîntâlnit din 1941 încoace. Daniela Simulescu: Nu ne plictisim deloc zilele ce urmează!
- Chirieac, după riposta Israelului asupra Iranului: S-ar putea să încheiem această pagină neagră din istoria Orientului Mijlociu
- Prima luptă între un pilot uman și un avion controlat de inteligența artificială: Un "moment de transformare în istoria aerospațială"
- Paradox cu judecătoarea care nu știa că Sebi a murit. Motivul pentru care a făcut „gogonate“ în sala de judecată / video
- Au început să apară supermarketuri low-cost. Locuitorii se declară încântați de prețurile mult mai mici ale produselor
- Klaus Iohannis, în Republica Coreea. E prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008