Data publicării:

Leguma medicament, ieftină și ușor de găsit la tarabe. Vindecă mai multe boli grave și te ajută să arzi caloriile

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Leguma medicament, ieftină și ușor de găsit la tarabe. Vindecă mai multe boli grave și te ajută să arzi caloriile / Foto: Pixabay, de congerdesign
Leguma medicament, ieftină și ușor de găsit la tarabe. Vindecă mai multe boli grave și te ajută să arzi caloriile / Foto: Pixabay, de congerdesign

Află în articol despre ce aliment este vorba și ce beneficii uimitoare are.

Alegeri prezidentiale 2024

Gulii pot fi încadrate în categoria superalimentelor, asta pentru că au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Deși sunt înrudite cu ridichile dar şi cu varza, conopida sau broccoliul, din nefericire, nu se bucură de aceeaşi popularitate, deși conțin foarte multe substanţe nutritive, scrie Realitatea.net.

Guliile sunt bogate în glucozinolaţi, nişte substanţe care fac din gulie o veritabilă "bombă" antioxidantă. Unele studii arată chiar că persoanele care mănâncă cu regularitate gulii sunt mai ferite de cancer. Nu degeaba un cercetător american numea guliile, datorită proprietăţilor anti-cancer, legumele medicament. Pentru a beneficia din plin de proprietăţile legumelor medicament, este ideal să le consumaţi crude, poate într-o salată cu alte legume. Dar pentru a te convinge de beneficiile acestei legume, iată principalele trei proprietăți ale sale:

1. Întăresc sistemul imunitar și previn anemia. Sucul de gulie ajuta la eliberarea toxinelor din organism. Gulia conține și vitamina B6 care întărește sistemul imunitar ajuta la formarea hemoglobinei si vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanti.

2. Combat contracțiile musculare. Sucul de gulii este indicat pentru combaterea contracțiilor musculare și atenuarea durerilor cauzate de acestea. Consumat zilnic, la micul dejun, cate un pahar, sucul de gulii poate face minuni în cazul cârceilor.

3. Este un ajutor excelent pentru diabetici. Reglează nivelul de zahar din sânge, ceea ce înseamnă că poate fi consumata și de către cei care au probleme cu diabetul .

Informații nutriționale gulie

Gulia se cultivă și la noi în țară și conține numeroase vitamine și minerale, scrie și doc.ro.

1 cană (adică 135 de grame) de gulie conține: 36 de calorii, 8,4 grame carbohidrați, 2,6 grame proteine, 0 grame grăsime, 4,9 grame fibre, 83,7 miligrame de vitamina C, 472 miligrame de potasiu, 0,2 miligrame de vitamina B6, 62 miligrame de fosfor, 22 micrograme de acid folic, 0,1 miligrame de tiamina, 32 miligrame de calciu.

Cel mai bine este să o cumperi de la începutul toamnei și până primăvara, însă în unele supermarketuri găsești gulie tot anul. Alege o gulie cu un bulb care să nu fie crăpat și care să aibă frunzele nepătate, imaculate. Bulbul guliei ar trebui să aibă, la modul ideal, 7,5 - 10 cm diametru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel