Data publicării:

Legislaţia RCA se schimbă. Transportatorii cer oprirea modificărilor

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp

Transportatorii din România solicită ajutor din partea europarlamentarilor români pentru desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeană în 19 iulie 2018, conform căreia normele RCA ar trebui aliniate la legislaţia europeană. 

Alegeri prezidentiale 2024

Potrivit unui comunicat al UNTRR, transportatorii afirmă că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susţine modificarea legislaţiei RCA, deşi legea actuală a avut efecte pozitive determinante în piaţă, iar tarifele RCA practicate în prezent de asigurători se situează sub tariful de referinţă.

Totodată, UNTRR a iniţiat o acţiune juridică la Curtea Europeană de Justiţie împotriva Comisiei Europene, după ce instituţia europeană a refuzat să desecretizeze scrisoarea transmisă autorităţilor române, deşi modificarea legislaţiei RCA are un impact financiar uriaş pentru posesorii celor 8 milioane de vehicule înmatriculate în România.

"UNTRR se opune ferm modificării Legii 132/2017 în sensul eliminării tarifului de referinţă cât şi a limitei de 25% a cheltuielilor administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare, incluse în tariful de primă", menţionează reprezentanţii organizaţiei.

Cheltuieli uriaşe, dacă modificările au loc

Aceştia spun că înainte de plafonarea tarifelor RCA şi de intrarea în vigoare a legii 132/2017, unii asigurători aveau cheltuieli administrative uriaşe, de până la 80%, în condiţiile în care acestea includeau cheltuielile aferente tuturor liniilor de business.

"Modificarea legislaţiei RCA în sensul propus de ASF şi de unii asigurători va determina reintrarea în criză a pieţei RCA, iar tarifele vor creşte vertiginos pentru toate categoriile de vehicule", se arată în comunicatul transportatorilor.

Nu în ultimul rând, UNTRR cere Consiliului Concurenţei publicarea raportului final privind investigaţia asupra sectorului pieţei de asigurări, în condiţiile în care 9 companii de asigurări şi o asociaţie au fost sancţionate cu o amendă de 53 milioane euro pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel