Legislația penală, modificată prin OUG, după Caracal. RĂPIREA, incriminată. Se extinde competența DIICOT. Ce se întâmplă cu perchezițiile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Casa lui Dincă
Casa lui Dincă
Ana Birchall a anunțat astăzi ce măsuri ia, ca ministru al Justiției, după cazul Caracal. 

Ministrul de Justiție, Ana Birchall, anunță un proiect de OUG pentru modificarea legislației penale.

Principalele modificări anunțate de Ana Birchall sunt: incriminarea separată a răpirii, care se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 8 ani. În ceea ce privește lipsirea de libertate, în formă agravantă, se poate ajunge la închisoare pe viață. Dacă până acum, în România, închisoarea pe viață înseamna 20 de ani, în forma anunțată astăzi, va însemna 25 de ani. Deci, după 25 de ani, se poate solicita eliberarea condiționată. De asemenea, a fost crescută limita de vârstă de la 60 la 65 de ani. Pentru liberarea condiționată, deținutul va fi obligat să îndeplinească în mod cumulativ condițiile pentru eliberarea condiționată. 

Referitor la percheziția domiciliară, propune modificarea alineatului 5, din articolul 158 din CPP: ”Cererea procurorului prin care se solicită încuviințarea efectuării percheziției domiciliare se soluționează de îndată”, nu în termenul de 24 de ore. 

Precizările privind perchezițiile domiciliare

Cu privire la intervalul orar, pentru ”a aduce un plus de claritate”, se propune menționarea expresă că percheziția poate fi începută după ora 20:00 sau înainte de ora 06:00. 

Prin urmare, Ana Birchall a anunțat că propunerea ministerului este: ”În cadrul constatării infracțiunii flagrante, se poate pătrunde într-o locuință sau în orice spațiu delimitat, în orice mod, ce aparține sau este folosit de o persoane fizică sau juridică, pentru prinderea făptuitorului ori pentru a pune capăt activității infracționale, precum și pentru înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”

Competența DIICOT se extinde 

Ministrul Justiției a anunțat că propune extinderea competenței DIICOT și la variantele agravante ale infracțiunii de lipsire de libertate, precum și la infracțiunea de sclavie. 

Vezi aici declarația completă a Anei Birchall

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel