Data actualizării:
Data publicării:

Legislația care lipsește în Portul Constanța, principala poartă de intrare a drogurilor în România. Predoiu: Lumea trebuie să știe. Nu se face, la noi, treaba asta

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Tudor Costache
Inquam Photos / Tudor Costache
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit despre situația traficului de droguri din Portul Constanța.

"Am instructat Poliţia Română să intensifice contactele cu polițiile naţionale, cooperarea poliţienească pentru a căpăta mai multă informație, pentru că marile cantităţi care circulă pe mările lumii, în containere, se găsesc nu doar verificând container cu container. Nu ai cum.

Anul trecut, prin Portul Constanța au trecut 1.700.000 de containere. O să spuneţi, da, dar Poliţia avea doar cargo scanner. Bun. Mai cumpărăm încă şase, am alocat bani. Avem 7, putem avea 70. Tot nu poţi să controlezi 1.700.000 de containere. Îţi trebuie informație.

Trebuie să fim conştienţi de faptul că aceste mari containere pleacă din America Latină, America de Sud sau Asia şi se îndreaptă către vestul Europei, unde sunt redistribuite sau invers. Ele sunt în tranzit prin celelalte porturi. Marea problemă sunt porturile occidentale. Toate aceste operaţiuni înseamnă cooperare polițienească internaţională şi se intervine la capătul de reţea. Fie se intervine unde pleacă acea mare cantitate, fie unde se desface ca să prindă toată rețeaua.

Poliţiştii noştri sunt implicaţi în astfel de tipuri de operaţiuni şi, dacă vedeţi câteodată breaking news de operațiuni în Olanda, Franța, Spania, sute de kilograme, cât un container, să ştiţi că în unele dintre ele este şi munca poliţistului român, dar acest lucru se ştie mai puţin.

"Nu se face, la noi, treaba asta"

Trebuie să ştie lumea: nu Poliţia păzeşte Portul Constanța. Am văzut, anul trecut, un exerciţiu de imagine îndoielnic. Un coleg de-al nostru s-a plimbat cu un kg de făină prin port, spunând: "uite, pot să mă plimb cu drogul în port." Nu poți! Dacă aveai drog acolo, Poliţia ar fi ştiut şi te prindea.

Portul nu este păzit de Poliție și nici de Jandarmerie, nicărieri în lume. Portul este păzit de autorităţile portuare, de companiile care administrează portul. Ah, că există legislaţie care spune: angajezi un paznic la compania dumitale care administrează portul, dar trebuie să mă întrebi şi pe mine, Poliţia, să îţi spun dacă e ok sau nu, să îl verific, că poate e parte din nu ştiu ce reţea de traficanţi de droguri... Nu se face, la noi, treaba asta. Sunt convins că după ce trece acest an electoral se va face legislație și pe această zonă", a spus Cătălin Predoiu, la DCNews TV.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel