Legionarul Valeriu Gafencu, apărat de protestatari naționaliști. INSHEW: Nu merita titlul orașului Târgu Ocna
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
valeriu_gafencu_mama_sa_ianolide
valeriu_gafencu_mama_sa_ianolide

Asociații și fundații naționaliste vor protesta, joi, în Piața Victoriei, împotriva Guvernului Ponta, după ce s-a decis ca legionarului Valeriu Gafencu să-i fie retrasă titulatura de cetățean de onoare al orașului Târgu Ocna. Unul dintre organizatori, Claudiu Târziu, spune, citat de frontpress.ro, că Executivul condus de Ponta ”încearcă să-l supună oprobiului public pe Sfântul închisorilor”. Titulatura post-mortem i s-a acordat membrului Frățiilor de Cruce la inițiativa Asociației Prezent!, care se declară ”călăuzită” de Corneliu Zelea Codreanu. Retragerea acesteia a survenit în urma unor adrese ale Institutului Național pentru Studierea Holocaustului, Elie Wiesel. Decizia la nivel municipal va fi luată, joi, de Consiliul Local Târgu Ocna.

[caption id="attachment_322790" align="alignleft" width="640"] Valeriu Gafencu, în dreapta imaginii[/caption]

Legionarul Gafencu a făcut ani lungi de penitență în timpul regimului comunist, după ce a fost condamnat în perioada mareșalului Ion Antonescu. Supranumele de Sfântul Închisorilor i-a fost dat de Nicolae Steinhardt, deținut politic și scriitor. Gafencu a fost membru al Frățiilor de Cruce, organizația de tineret a Mișcării Legionare. În 1949 a fost la sanatoriul-închisoare de la Târgu Ocna într-o stare foarte gravă, urmând să moară după doi ani.

Pe 17 februarie 2009 primăria Târgu Ocna i-a acordat post mortem legionarului titlul de cetățean de onoare. În 2012, Institutul Elie Wiesel a cerut retragerea acestui titlu, pe motiv că Valeriu Gafencu a fost membru al unei organizații fasciste.

Directorul Institutului, Alexandru Florian, a declarat pentru DeCe News că adresa înaintată Consiliului Local Târgu Ocna este justificată de viața lui Gafencu, un membru activ al rebeliunii, un adept al ideologiei legionare. Mai mult, fostul deținut al perioadei comuniste nu a adus nicio contribuție comunității orașului Târgu Ocna, pentru a merita titlul acordat de primărie, a explicat Alexandru Florian.

Protestatarii se vor manifesta, joi, în fața Muzeului Antipa, între orele 15:00 - 17:00, simultan cu ședința Consiliului Local Târgu Ocna, care își va da votul pentru decizia dată luată de Capitală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel