Legile ”lui Predoiu”, în dezbatere. Ciuvică: ”Ăștia de la haștag sunt supărați. Asta e bine!”. Analiza-cheie a zilei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac şi preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, au dezbătut subiectele momentului într-un nou episod al emisiunii "Miercurea Neagră".

Legile justiției propuse de ministrul Cătălin Predoiu au fost adoptate de Guvern, în ciuda criticilor magistraților și ale societății civile. Pe acest subiect a intervenit și preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică: 

”Domnul Predoiu, care nu este vreun fraier, are genul ăsta de șmecherie așa... să combine lucrurile. Țin minte, atunci când a fost ministrul Justiției al lui Tăriceanu în 2008, iar în 2009 a fost ministrul de Justiție a lui Băsescu, fără să clipească. Imediat după alegerile din anul 2008 a venit domnul Predoiu și a zis că s-a terminat cu Tăriceanu și începe cu Băsescu”, a explicat Mugur Ciuvică.

Justiție necociată la Bruxelles

”Dar, revenind, domnul Predoiu a făcut niște legi care în România pare într-adevăr că nemulțumesc pe toată lumea, dar cred că le-a negociat la Bruxelles. Adică, eu sunt aproape sigur că le-a negociat la Bruxelles în așa fel încât Bruxelles-ul să bifeze în dreptul României că s-a rezolvat cu justiția și partea asta cu statul de drept. Asta și pentru MCV și eventual și pentru Schengen un pic mai încolo... Eu sunt convins că formatul acesta de legi va fi acceptat de Bruxelles. Cred că ăsta a fost scopul lui Predoiu, cu siguranță și al lui Iohannis, sunt convins că s-au și sfătuit pe tema asta. 

Din punct de vedere tehnic despre ce probleme au legile... ăștia de la haștag sunt supărați, asta e bine. Asta înseamnă că legile nu sunt atât de staliniste cum erau alea ale lui Macovei și ale lui Băsescu. Asta ar putea să fie un punct pozitiv. Văd însă supărare și din partea super-luptătoare împotriva stalinismului, gen doamna Baltag, domnul Savaliuc... și pe ei îi nemulțumește. Asta îmi arată mie că legile, chiar dacă nu mai sunt atât de staliniste cum au fost pe vremea lui Macovei, nu sunt nici anti-staliniste cum și-ar dori grupul acesta și cum ar fi bine să fie, în sensul în care, probabil, lasă un spațiu și pentru abuzuri”, a declarat Mugur Ciuvică pentru DC News.

Citește și:

Legile Justiției: Procurorii, automat avocați sau notari după pensionare, fără examen. Alistar (CSM): Chestiuni de dezechilibru. Nu văd cum ar fi posibil

"Ministrul Justiţiei a propus ca procurorii din cadrul Parchetului General şi din cadrul structurilor specializate, inclusiv cele teritoriale care au activat cinci ani, la ieşirea la pensie să intre în avocatură sau notariat fără examen sau concurs. O asemenea prevedere era doar pentru judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ori nu văd cum ar fi posibil. Şi, mai mult decât atât, spune "şi membrii CSM judecători şi procurori". Ceilalţi doi nu. Eu sunt avocat definitiv cu vechime mare în barou, cu drept de predare la ICCJ şi CCR de 16-17 ani. Nu am nevoie de o asemenea prevedere, dar de principiu... Adică, nişte chestiuni din astea de dezechilibru", a spus Victor Alistar, la DCNews TV.

"Propunerea este să se adopte amendamentul în care rămâne doar pentru judecătorii Înaltei Curți de Casație si Justitie și pentru membrii CMS", a mai spus acesta.

Comisia specială pentru legile justiţiei din Parlament începe dezbaterile pe articole

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei se reuneşte în şedinţă miercuri pentru dezbaterile pe articole. Şedinţa trebuia să aibă loc luni, dar preşedintele comisiei, Gabriel Andronache, a anunţat că Opoziţia a solicitat mai mult timp pentru studierea amendamentelor.

"Am decis amânarea cu două zile a începerii dezbaterilor pe articole, luând în considerare solicitarea colegilor din Opoziţie cu privire la acordarea unei perioade de timp mai îndelungate pentru a studia numărul mare de amendamente depuse la proiectele pe legi. De asemenea, Ministerul Justiţiei este de acord cu o dezbatere consolidată asupra textelor de lege în raport cu care s-au formulat observaţii", a transmis el într-un comunicat de presă.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel