Exmatricularea elevilor din școli, inclusiv din ciclul primar, reintrodusă în proiectele legilor Educației / Update: Ligia Deca, precizări
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
foto: Inquam Photos / Octav Ganea
foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Un elev care a fost exmatriculat de la o unitate de învăţământ poate fi reînmatriculat ulterior la o altă şcoală, a precizat, vineri, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.  

Update

Ligia Deca: Un elev exmatriculat se poate reînscrie la altă unitate de învăţământ

Potrivit ministrului, amendamentul votat vineri de Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, potrivit căruia elevii din învăţământul obligatoriu pot fi exmatriculaţi în situaţii grave, va avea o procedură care va permite dreptul la contestaţie.

'Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ şi, sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului. Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi. Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave', a declarat Deca la Parlament, unde participă la şedinţa Comisiei de învăţământ.

Ministrul a menţionat că decizia privind reînmatricularea în acelaşi an şcolar sau în cel următor va fi stabilit 'prin legislaţie secundară', pentru că fiecare caz este aparte. 'Cred că fiecare caz este aparte şi, în funcţie de evaluarea profesioniştilor, se poate determina dacă reintegrarea se poate face imediat sau este nevoie de o perioadă de consiliere, de îndreptare de reevaluare şi aşa mai departe', a adăugat Ligia Deca.

Știrea inițială

Parlamentarii au votat vineri, în comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, pentru introducerea unui amendament în proiectele legilor Educației prin care exmatricularea se poate aplica în cazurile grave în care elevii încalcă “normele de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație a celorlalți beneficiari primari”. 

Propunerea a fost făcută de „Grupurile parlamentare PNL + PSD (ME)”, fiind făcute de parlamentari împreună cu Ministerul Educației.

Amintim faptul că în varianta proiectelor legii educației, adoptată de Guvern și trimisă la Parlament pentru dezbatere, ministerul nu susținea exmatricularea elevilor în nici o situație, scrie Edupedu.ro.

În ultimele săptămâni au fost semnalate mai multe incidente grave în școli, de elevi care au rănit sau batjocorit profesori. Vezi aici - Cazul profesoarei de la Şcoala din Pietriceaua (Prahova), batjocorită de mai mulți elevi! Femeia pare de-a dreptul blocată în fața acestui abuz al copiilor

Potrivit amendamentului PSD, PNL şi minorităţi aprobat în comisie, 'exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea protejării dreptului la educaţie al celorlalţi beneficiari primari'.

'Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare şi contestaţie', mai prevede textul aprobat. Deputaţii din Comisia de învăţământ au aprobat, cu acordul ministrului Educaţiei, Ligia Deca, mai multe amendamente, cele mai multe propuse de PSD.

Unul dintre amendamentele acceptate prevede modificarea numărului minim de elevi şi preşcolari de la care se organizează şi funcţionează unităţile de învăţământ. În sens sens, la propunerea PSD, grădiniţele şi creşele vor putea funcţiona cu un număr minim de 140 de preşcolari şi/sau antepreşcolari, faţă de 150 cât se propune în proiectul Guvernului, iar unităţile de învăţământ postliceal vor putea funcţiona cu un număr minim de 100 de elevi.

Totodată, potrivit textelor propuse de Guvern, unităţile de învăţământ vor putea funcţiona cu minimum 300 elevi, cele de învăţământ liceal şi tehnologic dual, cu minimum 80 elevi şi 50 de elevi în cazul unităţilor de învăţământ special. Unul dintre articolele mai dezbătute a fost cel privind formele de organizare a învăţământului, reprezentanţii PSD propunând să fie şi varianta învăţământului la domiciliu, dar ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a respins această variantă.

'Nu considerăm că homeschooling este o opţiune fericită pentru asigurarea învăţământului în acest moment', a precizat Deca. Deputaţii din Comisia de învăţământ au început, joi, dezbaterile pe amendamentele depuse la acest proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel