Legi promulgate de Iohannis. Avocaţii condamnaţi la închisoare cel puţin un an pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie - nedemni pentru profesie
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, mai multe legi.

Printre aceastea se numără legea care prevede că sunt nedemni de a fi avocaţi cei care au fost condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii de cel puţin un an pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni contra vieţii, patrimoniului, înfăptuirii justiţiei, securităţii naţionale sau de genocid, umanităţii şi de război, de corupţie sau de serviciu, de fals sau care aduce atingere unor relaţii privind convieţuirea socială.

Actul normativ modifică articolul 14 litera a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

'Este nedemn de a fi avocat cel condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii de un an sau mai mare pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni, infracţiune pedepsită cu pedeapsa închisorii având un minim special de cel puţin un an şi reprezentând infracţiune contra vieţii, infracţiune contra patrimoniului, infracţiune contra înfăptuirii justiţiei, infracţiune de corupţie sau de serviciu, infracţiune de fals, infracţiune care aduce atingere unor relaţii privind convieţuirea socială, infracţiune contra securităţii naţionale sau o infracţiune de genocid, contra umanităţii şi de război, dacă până la data verificării stării de nedemnitate nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei', prevede legea. Legea a fost sesizată, anul trecut, la CCR de USR şi mai mulţi deputaţi neafiliaţi, însă sesizarea a fost respinsă.

Alte Legi promulgate

Lege promulgată: Serviciile de consiliere psihologică postnatală, incluse în categoria serviciilor de sănătate publică

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede ca, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii, pacientele asigurate să beneficieze de servicii de evaluare psihologică şi consiliere psihologică. Actul normativ completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Potrivit legii, între serviciile de sănătate publică specifice se vor afla şi serviciile prenatale şi postnatale, precum şi serviciile de consiliere psihologică postnatală. Asiguraţii au dreptul să poată beneficia de servicii de consiliere psihologică, în limita bugetului aprobat. Actul normativ reglementează şi condiţii privind ocuparea posturilor de conducere în Direcţiile de sănătate publică.

Astfel, prin excepţie, 'în vederea ocupării prin concurs a funcţiei de director executiv, candidatul trebuie să fie absolvent cu diplomă al studiilor universitare de licenţă sau diplomă echivalentă conform prevederilor art. 153 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 în medicină, specializarea medicină, medicină dentară, specializarea medicină dentară, ştiinţe juridice, ştiinţe economice, ştiinţe inginereşti, biologie, biochimie şi să aibă cel puţin 7 ani vechime în specialitatea studiilor'.

Lege promulgată: Administratorii bazelor şi instalaţiilor sportive au obligaţia să afişeze Regulamentul de închiriere şi tarifele

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ care instituie obligaţia ca administratorii bazelor şi instalaţiilor sportive să afişeze Regulamentul de închiriere şi tarifele. Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000.

Potrivit documentului, administratorii bazelor şi/sau instalaţiilor sportive care fac parte din domeniul public sau privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia de a afişa la sediul acestora şi pe site Regulamentul pentru închirierea bazelor şi/sau instalaţiilor sportive, tarifele stabilite pentru utilizarea în anumite intervale orare a bazei şi/sau instalaţiei sportive, numele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a structurii sportive care o foloseşte, datele sau perioada pentru care a obţinut dreptul de utilizare a respectivelor bunuri imobile.

De asemenea, aceşti administratori au obligaţia de a afişa şi Regulamentul pentru închirierea spaţiilor în care se desfăşoară activităţi economice din incinta bazelor şi/sau instalaţiilor sportive, denumirea persoanei juridice, preţul şi durata contractului.

În ceea ce priveşte comunicarea informaţiilor referitoare la persoanele fizice, administratorii au obligaţia de a respecta dispoziţiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor) şi ale Legii nr.190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările şi completările ulterioare.

Administratorii aparţinând instituţiilor din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot pune la dispoziţie comunităţilor locale, persoanelor fizice şi/sau juridice interesate bazele şi/sau instalaţiile sportive deţinute în administrare pe baza unui tarif care să asigure cel puţin cheltuielile administratorului ocazionate de respectiva activitate, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel