Legi pentru fermieri. Ministrul Adrian Chesnoiu: Reluăm certificatul de depozitare!
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Adrian Chesnoiu
Sursă foto: Facebook Adrian Chesnoiu
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a oferit, joi, o veste bună fermierilor cu privire la certificatele de depozit.

„Din noiembrie, când încep marile tranzacții pe piața de cereale, prețul este crescător. Anul acesta, a fost influențat prețul și de celelalte crize care au apărut, cum ar fi criza la energie, gaze”, a spus ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, joi, în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCNewsTV.

„Depozitul la grâu înțeleg că trebuie să aibă niște caracteristici, pentru a nu lua foc, să nu explodeze. Deci, nu e ușor să faci, nu e o magazie”, a intervenit Bogdan Chirieac. „Nu e o magazie, deși, pe perioade scurte de timp, poate fi păstrat grâul și în magazii sau în silo bag-uri, sunt acele pungi pe care le așează fermierii și pun grâul în ele. E o companie chiar românească producătoare”, a zis ministrul. Nu toate depozitele sunt ale corporațiilor, a spus ministrul, adăugând: „Sunt și români care dețin foarte multe depozite și capacități de stocare destul de mare.”

„Pentru porumb sunt alte tipuri de depozite. Pentru grâu avem 12 milioane de tone capacitate”, a subliniat ministrul. Întrebat dacă fermierii pot fi ajutați într-un fel, ministrul a oferit următorul răspuns: „În trecut, a existat un mecanism cu un certificat de depozitare. A fost un mecanism funcțional. Anul acesta, îl vom relua! Nu numai atât! Noi trebuie să venim cu mecanisme complementare. În primul rând, cu un pachet de finanțare pentru fermieri, astfel încât să le creăm independența financiară. Pe diferitele etape din ciclul agricol, noi trebuie să venim cu măsuri. O să avem un pachet de legi pentru capitalizarea fermierilor români. (...) Pachetul de legi care vizează capitalizarea fermierilor va fi destinat asigurării, refinanțării creditelor pe ei le au astăzi. De cealaltă parte, schema de certificate de depozit pentru cei din vegetal astfel încât să aibă posibilitatea să țină în depozite cantitatea de cereale pentru a beneficia de un preț cât mai aproape de cel tranzacționat pe piața și pe bursa internațională a cerealelo”, a spus ministrul Adrian Chesnoiu la DCNews.

„Să le punem românilor pe masă produse românești”, a mai spus ministrul.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, interviu la DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel