Legi justiție Polonia: Proteste în fața Curții Supreme
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Au fost proteste și în Polonia, miercuri seară. Polonezii sunt nemulțumiți după ce conducerea Curții Supreme de Justiție din Polonia a fost decapitată. 

Fostul lider al sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa, s-a alăturat miercuri seara manifestanţilor adunaţi în faţa Curţii Supreme din Varşovia pentru a "apăra independenţa" justiţiei în Polonia, promiţând "să revină" din nou "dacă trebuie", informează AFP. 

"Vin aici în pace. Nu vreau să-mi utilizez arma", a lansat el pe un ton ironic unui grup de manifestanţi care l-au aplaudat. "Dacă trebuie, voi reveni aici pentru a vă vedea şi pentru a discuta împreună", a adăugat Walesa. 

De la ce a pornit totul 

Noua legislaţie poloneză privind reforma Curţii Supreme, care intră în vigoare marţi şi prevede scăderea vârstei de pensionare a magistraţilor din această instituţie de la 70 de ani la 65 de ani, se află în centrul unui conflict între Polonia şi Uniunea Europeană. 

Vârsta de pensionare a judecătorilor a fost coborâtă cu cinci ani de conservatori cu scopul afişat de a îndepărta magistraţii care şi-au început cariera înainte de căderea comunismului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel