Legi electorale noi. Ce își propun partidele
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a convocat pentru miercuri Comisia comună pentru elaborarea Codului electoral, în prima şedinţă din anul 2015. Termenul fixat pentru finalizarea noilor legi electorale, decis de plenul comun al Parlamentului, expiră pe 30 iunie.
Potrivit unui comunicat al președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, printre subiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței se numără adoptarea Regulamentului de funcționare a comisiei și a principiilor care stau la baza elaborării cadrului legislativ în materia electorală. În acest context, membrii comisiei parlamentare vor avea în vedere specificitățile cadrului juridic electoral existent în țările membre ale UE și în SUA, cuprinse în studiile elaborate de departamentele de specialitate din Camera Deputaților.
Reprezentanții partidelor parlamentare au precizat, la solicitarea Agerpres, care sunt propunerile legislative pe care le au în vedere în domeniul legilor electorale.
PSD, de acord cu reducerea numărului de deputați la 300 și 100 la senatori
PSD are pe agenda discuțiilor, potrivit unor surse parlamentare, o serie de propuneri legate de reducerea numărului de parlamentari cel mai probabil la 300 la Camera Deputaților și 100 la Senat. În ce privește alegerea parlamentarilor, PSD intenționează să propună renunțarea la votul uninominal și introducerea unei variante mixte, adică jumătate să fie aleși uninominal și jumătate pe liste.
O altă propunere vizează legea privind alegerea președintelui țării și prevede introducerea votului prin corespondență sau a votului electronic pentru românii din afara granițelor țării.
Social-democrații ar mai putea propune reintroducerea turului al doilea pentru președinții de consilii județene și primari în cazul în care aceștia nu au întrunit 50% din voturi. O altă propunere aflată pe masa discuțiilor vizează posibilitatea ca președinții de consilii județene să fie aleși de consilieri.
PNL, sistem mixt pentru alegerea parlamentarilor
PNL propune în Comisia de cod electoral un sistem mixt pentru alegerea parlamentarilor, reducerea numărului senatorilor și deputaților, alegerea în două tururi de scrutin a primarilor și președinților de consilii județene și introducerea unei modalități moderne de vot care să faciliteze exercitarea acestui drept de către românii din afara granițelor țării, a declarat copreședintele PNL Alina Gorghiu.
Ea a susținut că PNL este deschis la dialog.
"Cred că a venit momentul adevărului pentru PSD, care să arate clar electoratului nu doar din România, ci și din afara granițelor dacă a înțeles sau nu semnificația greșelii făcute față de românii din diaspora în data de 16 noiembrie 2014 și în primul tur al alegerilor și vrea să facă această minimă și legitimă reparație pentru cei care au fost împiedicați să-și exercite votul cu ocazia adoptării acestui cod electoral și dacă vrea să avem o legislație electorală care să corespundă standardelor pe care electoratul din România le cere și le impune", a spus copreședintele PNL.
UNPR va cere recenzarea populației cu drept de vot din Diaspora
Ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea (UNPR), a precizat că va propune Comisiei pentru modificarea legilor electorale în primul rând recenzarea populației din străinătate cu drept de vot pentru organizarea corespunzătoare a secțiilor de votare.
"Preluăm câteva lucruri care trebuie rezolvate, în primul rând recenzarea populației din străinătate cu drept de vot pentru a putea organiza secțiile de votare într-o manieră încât să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat. Nu știu dacă o să facem și ca propunere separată sau înglobată aici. Ca să știi câte secții de votare ai, trebuie să știi câți votanți sunt. Dacă ne iese legea pe care o să o propunem, imediat ce intră legea în vigoare, în termen de șase luni, respectivii care sunt în străinătate o vor notifica ambasadelor că sunt acolo și vor să voteze, după cele șase luni se va face o statistică, unde sunt, cum sunt și se vor face secții de votare suficiente ca să-i acoperim pe respectivii. După care, întotdeauna când ai alegeri, cu șase luni înainte, aceste liste se corectează. În funcție de populație, se stabilește unde se fac secții de votare, să fie acoperitoare pentru numărul de electori", a declarat Nicolicea.
În ceea ce privește sistemul de vot, Eugen Nicolicea este de părere că acesta trebuie stabilit de partidele politice.
PC vrea ca un număr cât mai mare de cetățeni să poată vota
Partidul Conservator dorește o lege electorală echitabilă atât pentru cei care candidează, cât și pentru cei care își exercită dreptul de vot și care să nu mai ducă la situații incorecte, a declarat pentru AGERPRES președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă.
"Propunerea noastră este să fie o lege echilibrată în sensul reprezentării tuturor cetățenilor, astfel încât să nu mai ajungem în situația de acum doi ani, când o lege care s-a dorit o lege bună iar în practică s-a văzut că a creat situații la care nimeni nu s-a gândit — un parlament supradimensionat. De asemenea, au fost situații în care cei aleși de electorat și care au ieșit pe primul loc nu au intrat în Parlament, lucru care este incorect. Dorim să fie o lege electorală care să dea posiblitatea unui număr cât mai mare de cetățeni să voteze, respectând drepturile celui care candidează, dar și ale celui care dorește să voteze", a subliniat Bogdan Ciucă.
UDMR susține sistemul bicameral
Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat pentru AGERPRES că formațiunea pe care o reprezintă susține menținerea sistemului bicameral, dar cu reducerea numărului de parlamentari și cu atribuții separate pentru Camera Deputaților și Senat.
"Noi suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari la 300 plus 18 minorități în Camera Deputaților și la aproximativ 100 la Senat. Credem că un sistem bicameral funcționează bine în România, deci e bine să menținem actuala formulă de Camera Deputaților și Senat, dar atribuțiile celor două Camere să fie distincte, separate, pentru că în momentul de față ambele Camere, în mare, au aceleași atribuții și este o pierdere de timp și de energie", a afirmat Kovacs Peter, referitor la propunerile UDMR pentru modificarea legii electorale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News