Legea videoclipurilor falsificate cu Inteligență Artificială: Nemarcarea lor poate aduce pedeapsă cu amenda sau chiar cu închisoarea
Legea legată de videoclipurile falsificate cu Inteligență Artificială se va promulga în luna februarie atunci când va începe noua sesiune parlamentară.
Astăzi ar fi trebuit să vedem votul final în Plenul Camerei Deputaților legat de legea videoclipurilor falsificate cu Inteligența Artificială (Deepfakes), legea fiind deja trecută de Senat. Votul nu s-a acordat astăzi, cel mai probabil se va realiza abia în luna februarie atunci când va începe noua sesiune parlamentară. Legea îi va obliga pe toți cei care realizează clipuri sau imagini cu ajutorul inteligenței artificiale să specifice acest lucru. Dacă nu specifică că au distribuit un pamflet sau un fals, atunci infracțiunea este considerată penală și cei care nu respectă această regulă riscă o pedeapsă cu amenda sau chiar cu închisoarea. Foarte important de precizat este că de această lege nu sunt vizați copiii, însă există o întreagă discuție pentru că ar trebui să fie înființat un departament la CNA care să decidă dacă imaginile sunt sau nu false. În acest moment cunoaștem că CNA nu are un astfel de departament.
În cadrul unei intervenții telefonice la Antena 3 CNN, avocatul Armin Sarchizian a abordat tema acestei viitoare legi.
"Acesta s-ar putea să fie doar începutul. Poate că vom asista la contrafaceri mult mai subtile, mult mai greu de identificat. Pe fond, discuția este destul de complexă la nivel juridic. Suntem cu toții de acord că astfel de fapte sunt primejdioase, sunt inacceptabile și ar trebui într-un fel contracarate. Pe de altă parte, există un principiu constituțional și anume cel al minimei intervenții dacă discutăm despre incriminarea unei fapte. Cu alte cuvinte, nu poți ca legiuitor, ca parlament, să stabilești compact ce este infracțiune decât atunci când ea este extrem de gravă și în egală măsură nu ai găsit alte pârghii prin care să descurajezi un astfel de comportament. Nu toate problemele se rezolvă cu pușcăria sau cu penalul. De aceea, trebuie să țină cont de aceste exigențe constituționale, iar în egală măsură dacă te hotărăști să faci acest lucru trebuie să definești un text de lege foarte bine scris, pentru că trebuie să faci distincția între cei ce fac aceste clipuri și cunosc regulile și cei care distribuie clipurile fiind în eroare. Nu poți să-i bagi în aceeași oală. Trebuie să scrii în textul de lege că trebuie dovedită reaua credință sau intenția în promovarea unor astfel de conținuturi video, cunoscând că ele sunt falsificate", a afirmat avocatul Armin Sarchizian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News