Legea „Dreptul la uitare”, votată în unanimitate de Parlament. Pauliuc: Vă mulțumesc în numele tuturor supraviețuitorilor de cancer!
Legea „Dreptul la uitare”, care va aduce un strop de normalitate în lumea supraviețuitorilor de cancer, a fost votată, în unanimitate, de către Parlamentul României.
„Pentru fiecare dintre noi, în momentul în care spui 100.000, sunt cifre care dau fiori. Astăzi, în România, la fiecare 5 minute, un român este diagnosticat cu cancer. Astăzi, în România, 150 de oameni pierd lupta cu cancerul. În fiecare an, un oraș, iar aici aș da exemplul Făgărașului, dispare de pe harta României. Dar astăzi nu vorbim despre cei care își duc războiul lor. Astăzi vorbim despre învingători, despre cei care au reușit să treacă linia de sosire. Vorbim despre supraviețuitori, vorbim despre problemele pe care le au aceștia după ce medicina le spun că sunt vindecați, că sunt oameni care pot duce mai departe o viață normală.”, a declarat inițiatoarea legii, Nicoleta Pauliuc.
„Proiectul meu de lege, intitulat sugestiv „Dreptul la uitare” le dă posibilitatea foștilor diagnosticați cu cancer, ca după o perioadă de 7 ani de zile, să își poată duce o viață normală așa cum o poate duce și cineva care nu a cunoscut niciodată în viața lui această tristă experiență. După 7 ani de zile, un fost pacient oncologic, în momentul în care vrea să își facă o asigurare de sănătate, stimați colegi, asiguratorul nu mai are voie, nu mai are dreptul, să îl întrebe dacă vreodată, în istoricul lui medical, a existat diagnosticul de cancer.”
„În același timp, un tânăr care a fost diagnosticat cu cancer până la vârsta de 18 ani, urmează același proces- asiguratorul nu mai are voie, după o perioadă de 5 ani, să îl întrebe dacă a fost diagnosticat cu cancer. Stimați colegi, pe cale de consecință, le dăm posibilitatea românilor, ca după o perioadă de timp- 7 ani și 5 ani- să își poată duce o viață normală, să își poată face un credit imobiliar. Un tânăr care a fost diagnosticat cu cancer la vârsta de doi ani, la vârsta de 18 ani trebuie să își poată lua un credit pentru a-și continua studiile sau pentru a-și achiziționa un bun, în aceleași condiții precum cineva care nu a trecut prin acest diagnostic.”, a mai spus senatoarea PNL,
„Vă mulțumesc mult, în numele pacienților oncologici și ai supraviețuitorilor de cancer, că le sunteți parteneri și că împreună le oferim un semnal puternic acestora: există viață și după diagnosticul de cancer! Și vă mulțumesc anticipat pentru că pentru prima dată, în 30 de ani, parlamentul a înțeles cât de important este să se aplece asupra celor care sunt diagnosticați cu cancer, iar inițiativa legislativă care își va urma parcursul, mă refer aici la Planul Național de Luptă Împotriva Cancerului, care sper că își va atinge scopul!”, a concluzionat aceasta, înaintea începerii procesului de votare.
Senatoarea Nicoleta Pauliuc despre cancer, boala crudă pe care și ea a învins-o: La capătul acestei încercări cumplite...
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, cea care a inițiat proiectul care stabilește Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer în 5 iunie, a mărturisit că este chiar ea o supraviețuitoare a acestei boli și știe ce temeri există chiar și după vindecare.
”Am ales ca simbol al Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, pe care anul acesta o sărbătorim în 5 iunie, nufărul galben: o floare gingaşă, dar spectaculoasă, născută din suferință. Nufărul reprezintă cunoaşterea luminii şi dragostea, dar mai ales renaşterea. Pentru că eu aşa văd momentul în care învingi această crudă boală, numită cancer: te naşti a doua oară.
Am inițiat Legea privind Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer pentru că mi-am dorit să avem o asemenea Zi specială pentru a sărbători viaţa, pentru a-i cinsti aşa cum se cuvine pe supravieţuitori, pentru a le spune că vieţile lor contează, că sunt iubiţi şi apreciaţi. Este un moment care îmi doresc să radieze de lumină pentru că ştiu, la fel de bine ca voi toţi, ce temeri şi fantasme există în viaţa fiecăruia chiar dacă boala a fost depăşită.
Cu această ocazie, vrem să le transmite tuturor bolnavilor un mesaj de speranţă. Să le spunem că, la capătul acestei încercări cumplite, se poate obţine împlinirea. Că şi ei pot trece cu bine linia de sosire şi pot privi în urmă cu satisfacţie, pot fi învingători.Vă dăruiesc din suflet tuturor un nufăr galben şi vă aştept să sărbătorim împreună viaţa”, a scris senatoare la postarea sa de Facebook.
Cancerul de col uterin are la originea sa infecția cu Human papillomavirus (HPV). Virusul poate fi găsit atât în natură, cât și pe corpul uman și mucoasele corpului uman, având o mulțime de tulpini care variază în materie de efectele avute: de la cancer de col uterin sau leziuni genitale, la verucile care apar pe piele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News