Data publicării:
Legea tinerilor nu poate fi aplicată nici la 18 ani de la promulgare. FACIAS cere sprijinul premierului Marcel Ciolacu
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), într-o scrisoare deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu, cere urgentarea procedurii de elaborare a normelor de aplicare ale Legii nr. 350/2006.
Au trecut 18 ani de la promulgare și „Legea tinerilor” tot nu poate fi aplicată, iar recent FACIAS, printr-o acțiune în instanță, a obligat Guvernul României să elaboreze aceste norme.
Legea oferă, printre altele, o serie de facilități pentru tinerii antreprenori, dar până astăzi nu a beneficiat nimeni de acestea.
FACIAS explică, în scrisoarea adresată premierului, că aplicarea acestei legi ar însemna inclusiv respectarea unor drepturi câștigate de tineri încă din 2006, fiind în același timp benefică pentru economia românească.
Scrisoare către prim-ministrul României
„Guvernul pe care îl conduceți are șansa de a îndrepta o greșeală pe care statul român a perpetuat-o timp de 18 ani, perioadă în care o parte importantă a drepturilor generației tinere nu au fost respectate. Neaplicarea acestei legi a însemnat, printre altele, mai puține inițiative antreprenoriale din partea tinerilor, mai puțini manageri cu experiență, mai puține IMM-uri care să contribuie la economia țării.
Am văzut, în aceste zile, cum tinerii români au adus glorie acestei țări, pe care au reprezentat-o cu cinste la Jocurile Olimpice și vedem, încă o dată, de ce sprijinirea și promovarea tinerilor este esențială.
În luna mai a acestui an, instanța a admis acțiunea FACIAS, având ca obiect obligarea Guvernului la emiterea normelor de aplicare pentru „Legea tinerilor nr. 350/2006”, lege care prevede o serie de beneficii pentru tineri cum ar fi stimularea inițiativelor antreprenoriale, sprijin pentru înființarea IMM-urilor, facilități fiscale, formarea viitorilor întreprinzători și manageri. Aplicarea legii este condiționată de emiterea normelor metodologice.
Au trecut 18 ani și o întreagă generație de tineri a fost privată de sprijinul necesar pentru a-și dezvolta carierele și afacerile. Este momentul să acționați în sensul deciziei instanței și să dispuneți măsurile necesare pentru emiterea și aprobarea normelor metodologice a Legii nr. 350/2006, într-un termen cât mai scurt.
De aceea, domnule prim-ministru, vă cerem să vă implicați personal pentru a corecta o nedreptate și pentru a consolida baza pe care construim viitorul acestei țări”, arată FACIAS într-o scrisoare deschisă.
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) urmăreşte, prin activitatea sa, asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept şi apără drepturile cetăţenilor români. Cele mai multe astfel de plângeri/sesizări ale unor instituții ca: Parchetul General de pe lângă ÎCCJ, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Comisiei de la Viena, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Parlamentul European. Din 2008 până în prezent, FACIAS a formulat în medie peste 5 astfel de plângeri săptămânal
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News