Legea salarizării, în pericol. Anton Hadăr spune că "riscăm să nu se aplice de la 1 ianuarie 2024". Revin grevele?
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Sindicale Alma Mater, spune că legea salarizării riscă să nu poată fi aplicată de la 1 ianuarie 2024, după ce programul stabilit iniţial a fost decalat. 

El a menţionat că sindicatele au trimis la Ministerului Muncii varianta lor privind salarizarea din învăţământ, iar în prezent aşteaptă să fie chemaţi la discuţii pentru varianta finală.

"Dacă întârzie (Legea salarizării, n.r.) prea mult riscăm să intrăm în criză de timp şi să nu se aplice la 1 ianuarie. Aşteptăm stabilirea grilei finale. (...) Au fost şi motive, să spun aşa, s-a schimbat ministrul, a venit un ministru nou, sunt probleme şi la pensii, că şi acolo trebuie făcută o lege, dar aşteptăm să ne cheme. Nu înseamnă că nu ne vor chema, dar dacă vor scoate legea prea târziu, asta e temerea noastră, este foarte posibil ca la 1 ianuarie să nu se aplice. Este un articol acolo care prevedea ca la 1 ianuarie 2024 salariaţii din educaţie să beneficieze de o creştere de 50% a diferenţei dintre viitoarea lege, la care lucrăm noi, şi legea actuală, în momentul în care ne aflăm", a precizat Hadăr, care reprezintă angajaţii din învăţământul superior, scrie Agerpres.

Revin grevele?

Totodată, el a menţionat că nu au fost luate în calcul acţiuni de protest.

"Nu ne-am pus problema de proteste încă. Ne-ar părea tare rău să ajungem într-o situaţie în care să se reia protestele", a spus liderul sindical.

Potrivit acestuia, sunt trei variante privind salarizarea din învăţământ. "Lucrul cu Banca Mondială necesită trei scenarii. Se lucrează pe scenarii, trei variante, a noastră este una dintre variante. Noi nu le ştim pe celelalte. Aşteptăm să ne anunţe ce e de făcut mai departe, pentru că au spus că vor face partea asta legată de noi mult mai repede decât întreaga lege. Adică au zis că încep cu noi, dar nu s-a mai continuat. Este o lună de zile în care nu s-a făcut niciun pas", a explicat Hadăr.

Liderul sindical a menţionat că nu s-a consultat cu ceilalţi lideri sindicali din educaţie, ci doar atrage atenţia că "programul de lucru stabilit iniţial pare a fi puţin blocat" şi aşteaptă să fie chemaţi la discuţii.

Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" este o organizaţie constituită la nivel naţional, prin liber consimţământ, din organizaţii de tip sindical, înfiinţate după 22 decembrie 1989 în universităţi, unităţi conexe şi institute de cercetare din România, care funcţionează ca persoană juridică de sine stătătoare, pe baza prevederilor prezentului statut.

"Alma Mater" activează în vederea unirii tuturor categoriilor profesionale din învăţământul universitar şi cercetare din România în sindicate libere, profesionale, de ramură în scopul îndeplinirii mandatului încredinţat de Congresul Federaţiei. Organizaţia îşi propune să acţioneze pentru: asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale membrilor săi, asigurarea unui loc de muncă, perfecţionarea profesională, calificare superioară, promovarea liberei iniţiative, a libertăţii de exprimare etc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel