Legea privind pescuitul şi acvacultura, promulgată de Klaus Iohannis
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de promulgare a unei legi importante. 

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 5 iulie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea lit. k) a art. 64 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura (PL-x 126/13.03.2019), transmite Administraţia prezidenţială.

Potrivit textului adoptat, producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament, cu excepţia setcilor folosite pentru pescuitul calcanului, cu mărimea ochiului de minimum 400 mm, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu amendă şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an şi 3 ani. 

Iniţiatorii proiectului au susţinut, în expunerea de motive, că plasele textile permise pentru pescuirea calcanului au un impact negativ asupra mediului, prin capturarea nedorită a delfinilor, care devin victime colaterale, "neputându-se elibera din acest tip de plase cu firul gros şi rezistent". 

Aceştia au menţionat că, în schimb, plasele de monofilament pentru pescuitul de calcani sunt plase speciale cu ochiurile foarte mari, iar grosimea firului suficient de mică pentru evitarea capturii nedorite de delfini. "Mai mult, modificarea se justifică şi din perspectiva faptului în întreaga UE pescuitul cu plase monofilament este permis şi încurajat în cazul speciei de calcan", au mai arătat iniţiatorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel