Data publicării:

Legea privind Inteligența Artificială a Uniunii Europene ar putea exclude modelele open-source de la reglementare

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Legea privind Inteligența Artificială a Uniunii Europene ar putea exclude modelele open-source de la reglementări stricte, conform unei propuneri care a fost văzută de Reuters.

Legislatorii au întrerupt negocierile joi, după aproape 24 de ore de discuții nocturne care nu au reușit să ajungă la un consens cu privire la modul cel mai bun de reglementare a tehnologiei în dezvoltare rapidă.

Open-source se referă la partajarea gratuită și deschisă a codului software, permițând oricui să contribuie la îmbunătățirea acestuia sau să rezolve erori.

Companii notabile din Europa care activează în domeniul open-source includ Mistral din Franța și Aleph Alpha din Germania, ambele criticând anterior propunerile europene de reglementare a tehnologiei.

Conform documentului care a circulat printre legislatori joi dimineața, Legea privind IA nu ar urma să se aplice licențelor open-source gratuite, cu excepția cazurilor în care, de exemplu, acestea sunt considerate de înaltă risc sau sunt utilizate în scopuri deja interzise.

Franța, Germania și Italia au susținut anterior ca producătorii de modele AI generative să fie autorizați să se auto-reglementeze, într-un efort aparent de a susține start-up-urile locale.

O excepție pentru modelele open-source dezvoltate de Mistral și Aleph Alpha ar putea fi considerată o victorie în favoarea acestora, conform unei surse familiare cu negocierile. "Legea nu este încă definitivată, însă, deci nu putem trage concluzii pripite", au adăugat ei.

OpenAI, susținută de Microsoft, a fost de asemenea înființată ca o organizație non-profit open-source, înainte ca cofondatorul Sam Altman să facă o schimbare către o structură cu profit limitat în 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel