Urmărește emisiunea live
Legea pensiilor generează violențe în Franța. Bogdan Chirieac: Semnalul de alarmă pentru România nu sunt protestele
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Proteste violente în Franța. Bogdan Chirieac: Semnalul de alarmă pentru România / Foto: Agerpres
Proteste violente în Franța. Bogdan Chirieac: Semnalul de alarmă pentru România / Foto: Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre protestele violente din Franța.

Mii de oameni au ieșit pe străzile orașelor din Franța, în special la Paris, după ce guvernul a adoptat legea care prelungește limita de vârstă pentru pensionare prin asumarea răspunderii, trecând astfel pentru votul Parlamentului. În Capitală au avut loc incidente între forțele de ordine și protestatarii violenți. Poliția a folosit gaze lacrimogene și chiar tunurile cu apă împotriva manifestanților care au aruncat cu pietre. Bogdan Chirieac a fost întrebat la Realitatea Plus ce semnal vine pentru România odată cu aceste proteste violente din Franța.

"Semnalul de alarmă pentru România nu sunt protestele, acolo să-și facă treaba autoritățile, nu poți fi de acord cu violențele sub nici o formă și cei care organizează aceste violențe trebuie să răspundă în fața legii, dar semnalul de alarmă este sănătatea sistemului de pensii. O țară mult mai bogată decât România și-a pus această problemă. Macron face ceea ce trebuie, chiar dacă o parte a populației este împotrivă, că nu sunt doar pensionari acolo, sunt și oameni tineri, extrema dreaptă care profită de această problemă pusă în discuție și fac astfel de acte, dar el este interesat ca francezii să aibă neatins și sustenabil fondul de pensii, ceea ce în România de mulți ani nu mai este cazul.

Bogdan Chirieac: În România se iese la pensie după 20 de ani de muncă

Și atunci au mărit vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Astăzi citeam pe DC Bussines că în Spania vârsta de pensionare a fost stabilită, fără nicio problemă, la 67 de ani și Pedro Sánchez a făcut în tăcere toată reforma, că și acolo se fac reforme deoarece statele occidentale sunt îngrijorate că trebuie să le dea bani de pensii. În România nimeni nu are treabă cu așa ceva. În România se iese la pensie după 20 de ani de muncă, se iau pensii speciale, pentru amărâții care au contribuit 40 de ani se dau 2 lei la pensie că pensia este total insuficientă, nimeni nu se gândește la sănătatea sistemului, ci doar la rezervarea sistemului de pensii speciale.

Asta se întâmplă în România, asta ar trebui să ne preocupe. Din nefericire, nu ne preocupă nici acest aspect, deși sistemul se va rupe la un moment dat, deoarece este vorba despre bani și în România domnul Câciu s-a împrumutat 55 de miliarde de lei în luna ianuarie. De unde te mai poți împrumuta? La un moment dat, trebuie să dai înapoi, mai ales că știți că dobânda la euro pe piața internațională este de 8%. Deci trebuie să dai cumva și banii aceștia înapoi. Din ce să îi dai înapoi? Aceasta ar trebui să fie preocuparea unui guvern responsabil, poate după 2024..." a declarat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel