LEGEA PENSIILOR. Bogdan Chirieac, SCENARIU
Schimbările privind pensiile duc la controverse cu privire la ce va urma.
PSD-ALDE micșorează nivelul de contribuții pentru Pilonul II de pensii, pentru o eventuală creștere a contribuției la Pilonul I de pensii.
Pilonul I de pensii - Pilonul II de pensii
Eugen Teodorovici, ministru de Finanțe, a anunțat că ”Nu obligă nimeni, doar se creează un mecanism transparent, opțional, pentru ca cei care doresc să meargă către Pilonul I din Pilonul II să poată s-o facă, desigur, având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face astăzi în zona privată, pentru ca fiecare să știe pe ce se poate baza și să fie sigură că un randament mai bun e în Pilonul I. E o concurență. Când lansăm în piață un astfel de mecanism va fi analizat”.
Ce spune CE
Comisia Europeană precizează: reforma prin care a fost instituit un sistem de pensii multipilon prevede: cota pentru Pilonul II de pensii trebuia să crească la 6%, în 2016 a fost ridicată la 5,1% în loc de 5,5%. În noiembrie 2017 a fost adoptată o OUG care taie contribuția la 3,75% din salariile brute începând cu 2018. Această modificare va reduce deficitul bugetar pe termen scurt.
Legea a pensiilor, după alegerile prezidențiale din 2019
”E o chestiune strict pentru specialiști, nu ar trebui să fie politică.” a subliniat Bogdan Chirieac, la Antena 3. Analistul politic a mai precizat că ”nu cred că mai iese o Lege a Pensiilor până la alegerile prezidențiale din 2019. Pensia oamenilor va crește. PSD va avea grijă să crească punctul de pensie. Electoratul la pensie e valabil pentru toate partidele. Ei vor majora pensiile, dar nu vor avea curajul să se atingă de pensiile speciale. Eu cred că nu vor da o lege a pensiilor decât după alegerile prezidențiale din 2019, când vom vedea ce se întâmplă”.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News