Legea Pensiilor a fost adoptată de Parlament. Ciolacu: Vom veni cu toată suma când vom stabili bugetul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj, la scurt timp după ce Legea Pensiilor a fost adoptată în Parlament.

Legea Pensiilor a fost adoptată, luni seară, în Camera Deputaților, cu 199 de voturi „pentru“, 39 „contra“ și 17 abțineri. Ulterior, pe holurile Parlamentului, premierul  Marcel Ciolacu a făcut câteva declarații de presă.

„Este o lege foarte bună. Cei de la AUR este normal să mă acuze pentru că sunt în opoziție.

Nu vom ajunge la 9,4 din PIB pentru că va crește bugetul. Pensiile speciile nu cresc pentru că se merge pe contribuție.

Pensiile anul viitor se vor mări de două ori. Statul român trebuie să asigure această resursă. Vom veni cu toată suma când vom stabili bugetul“, a precizat, luni seară, premierul Marcel Ciolacu.

Proiectul legii pensiilor a intrat astăzi în dezbaterea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, după cum a decis săptămâna trecută Biroul permanent al forului legislativ. Deputaţii Comisiei pentru muncă s-au reunit începând cu ora 11:00.

Amintim că Senatul a adoptat, marţi, 14 noiembrie, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

S-au înregistrat 85 de voturi ”pentru”, şase voturi ”împotrivă” şi 19 abţineri. Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL şi PSD.

Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).

Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel