Legea offshore. Bode: PNL, trei condiții
PNL condiţionează votarea Legii offshore de acceptarea în integralitate a cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, iar profitul rezultat din această afacere să fie folosit pentru finanţarea de proiecte pentru cetăţeni, a anunţat, miercuri, deputatul Lucian Bode, după întâlnirea liderilor grupurilor parlamentare cu reprezentanţii concesionarilor din zona offshore a zăcămintelor de petrol şi gaze.
"În primul rând, am prezentat şi investitorilor şi celor din majoritatea parlamentară care sunt condiţiile PNL, condiţii cumulate pentru a vota această lege. Sunt trei: unu, am spus că obligatoriu cererea de reexaminare a preşedintelui să fie acceptată în integralitatea ei, vorbim aici de predictibilitate, stabilitate, împărţirea beneficiilor şi, bineînţeles, vorbim despre renunţarea la acea idee în care actuala formă ar vira către un fond de investiţii profitul rezultat din această afacere (...), acestea sunt solicitările preşedintelui.
A doua solicitare a noastră este legată de amendamentele Partidului Naţional Liberal care vizează modul în care vrem să distribuim ceea ce rezultă, profitul rezultat din această afacere către cetăţeni, prin extinderea reţelelor de distribuţie gaze naturale, către modernizarea centurilor şi către dezvoltarea industriei petrochimice. Cea de a treia solicitare a noastră este legată de transparenţa de care, din păcate, nu a dat dovadă actualul Guvern", a afirmat Bode.
PNL nu a pus la dispoziţie niciun fel de date
"Astăzi am auzit chiar în faţa noastră declaraţii că ministrul de Finanţe a prezentat domnului Vosganian, i-a prezentat liderului de la PSD sau cui i-a mai prezentat date şi simulări din care rezultă că România câştigă nu ştiu cât. Care date? Noi nu am văzut nici astăzi şi nici într-o întâlnire astfel de date, am solicitat şi la această întâlnire reprezentanţilor Guvernului să vină înaintea dezbaterilor din comisie să ne pună la dispoziţie aceste date pentru a putea să discutăm fiecare în grupurile noastre parlamentare, cu comisiile noastre de specialitate din interiorul partidelor, pentru a avea un punct de vedere foarte bine conturat.
Nu au prezentat aceste date, au venit, în schimb, investitorii cu un draft, cu o propunere de amendare a ultimei variante, varianta retrimisă la comisii ultima dată de la Camera Deputaţilor", a susţinut Lucian Bode.
Exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră
Întrebat dacă ar fi de acord ca statul şi investitorii să câştige jumătate-jumătate din exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, Bode a spus nu poate să exprime un punct de vedere cât timp nu ştie care sunt datele de intrare. El a subliniat că acordurile petroliere sunt de explorare, exploatare şi dezvoltare.
"Cine vorbeşte, am văzut chiar lideri politici importanţi, spunând, dacă deducem noi investiţiile, de ce nu sunt gazele ale noastre, sunt în mare eroare. Acordurile sunt de explorare, exploatare, dezvoltare, în momentul în care au semnat acele acorduri, Guvernul Tăriceanu a semnat acele acorduri, riscurile au fost asumate integral de către investitori, să fim cinstiţi cu acest aspect, statul român nu şi-a asumat niciun risc.
În acest moment, noi spunem: după ce aţi investi 2 miliarde - 3 miliarde de euro în aceste explorări, exploatarea şi dezvoltarea trebuie să aibă precizări foarte, foarte clare, inclusiv cele legate de împărţirea riscurilor, pentru că acolo mai sunt riscuri de mediu, chiar riscuri geopolitice, pentru că nu suntem nici în Marea Nordului, nici în alte zone mai liniştite din punct de vedere geopolitic. Eu cred că o împărţire a riscurilor, dar şi o împărţire a profitului este cât se poate de bine-venită ca şi abordare", a mai spus Lucian Bode.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News