Data actualizării:
Data publicării:

Legea Iohannis, zgomot în coaliție. Părerea personală a lui Ciolacu și felul în care PNL poate ignora PSD, fără să aibă nevoie de votul partenerilor

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Legea ”Iohannis” dinamitează coaliția de guvernare. 

Nu s-a găsit nicio funcție de nivel înalt pentru președintele Klaus Iohannis, iar acest lucru generează o criză majoră în coaliție. Se pare că președintele ar vrea să candideze pentru Senatul României, iar pentru asta ar avea nevoie de o lege specială. În coaliția de guvernare nu ar exista un consens în acest sens, deși discuția este pe masă. PNL se retrage, pentru moment, de la masa negocierilor pentru a evita votul PSD. Vezi aici Dacă Biroul Electoral Central va da acordul liberalilor, nu mai e nevoie de modificarea legii, deci nici de PSD. 

Legea ”Marelui Absent”

Președintele PSD și premierul Marcel Ciolacu a declarat, la intrarea în sediul PSD, ca ”părere personală”, că ”o să recomand colegilor din Parlament să nu votăm un astfel de proiect”. PSD a votat masiv împotriva susțineții acestei legi. 

Pe de altă parte, oficial, președintele Klaus Iohannis nu a făcut niciun anunț, așa că PNL vorbește despre eventualitatea în care președintele ar vrea să candideze. Mai mult, în urmă cu scurt timp, la Digi24, Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, afirmă că nu este o lege cu dedicație, ci una pentru orice președinte al României, care s-ar afla în această situație o dată la 20 de ani. În acest moment, vorbim despre legea... marelui absent! 

Legea pentru peste 20 de ani? 

Daniel Fenechiu a declarat, la Digi24, că există un precedent din 2004, ceea ce face ca CCR să nu se poată opune modificării legii: ”Nu există nicio problemă pentru că nu s-a modificat Constituția, textul e același”. În privința PSD, liderul senatorilor PNL, afirmă că ”e o problemă de oportunitate politică și e decizia lor”. ”Această lege nu este pentru Klaus Iohannis, este o lege pentru președintele aflat în exercițiul funcției din 20 în 20 de ani. Peste 20 de ani vom avea aceeași problemă, peste 40 de ani...” susține Fenechiu. ”Dar poate peste 20 de ani nu va dori președintele în funcție să candideze” a remarcat realizatoarea Digi24. În timpul discuțiilor, Daniel Fenechiu a afirmat că nu s-au gândit acum 3 luni la această lege, ci acum un an, dar a fost amânată. 

”Noi nu discutăm despre candidatura lui Klaus Iohannis, noi discutăm despre perspectiva ca președintele să poată candida. Nu știm dacă va candida, dacă va alege PNL...” mai susține Daniel Fenechiu. 

Lasă Iohannis Sibiul pentru București? 

Social-democratul Daniel Zamfir dă de înțeles că legea, de fapt, ar fi cu dedicație. El vorbește despre zvonul ca președintele Klaus Iohannis să fie chiar candidat de București: ”Eu, personal, mi-aș dori ca dl. Iohannis să candideze cu atât mai mult cu cât domnia sa înțeleg că va candida la București, eu voi fi, de asemenea, senator la București și va fi un privilegiu, o situație specială să candidez contra dlui Iohannis și mi-aș dori foarte tare să fie candidat la București, să mergem împreună pe străzile Bucureștiului”. 

Cu toate că lucrurile se văd cu subiect și predicat din PSD, Daniel Fenechiu susține: ”Nu am auzit, o clipă, despre perspectiva ca președintele Klaus Iohannis să se întoarcă în politică, urmând să preia președinția PNL. Fără îndoială, nu e exclus, PNL e un partid democratic și dacă dl. președinte își dorește, poate candida, cu siguranță, în congresul de anul viitor, dar suntem pe tărâmul speculațiilor. (...) Nici măcar nu avem o lege, avem o intenție a PNL care ar da posibilitatea ca președintele să candideze”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel