Legea Inteligenței Artificiale, vot la Strasbourg. Trei amendamente dezvăluite de Marius Tudor, din PE: Identificare biometrică automată, cu sau fără consimțământ
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
O lege controversată urmează să fie votată la Strasbourg, avertizează Marius Tudor, consilier politic.

O lege controversată urmează să fie votată miercuri, 13 martie, la Strasbourg. Informația a fost oferită în exclusivitate pentru DC NEWS de către consilierul politic Marius Tudor.

Este vorba despre Legea privind Inteligența Artificială, despre care Consiliul spune că "urmărește să asigure că IA este de încredere, sigură și respectă drepturile fundamentale ale UE, sprijinind în același timp inovarea și făcând Europa un lider în domeniu". Totuși, Marius Tudor vine cu un avertisment și spune că este vorba despre "control total și încălcări ale drepturilor noastre fundamentale", prezentând și trei amendamente mai puțin cunoscute publicului.

Marius Tudor arată "trei amendamente sumbre": Doar cine nu citește nu înțelege

"Doar cine nu citește nu înțelege aspectul absolut sumbru al acestei legi. Control total și încălcări ale drepturilor noastre fundamentale. De ce? Iată, cel puțin, trei amendamente sumbre adoptate și incluse în textul acestei legi, care susțin afirmația mea.

Amendamentul 22 - se va folosi identificare biometrică pentru recunoașterea automată a caracteristicilor umane fizice, fiziologice, comportamentale și psihologice, cum ar fi fața, mișcarea ochilor, expresiile faciale, forma corpului, vocea, vorbirea, mersul, postura, puls, tensiune arterială, miros, apăsări de taste, reacții psihologice (furie, suferință, durere etc.) în scopul stabilirii identității unui individ prin compararea datelor biometrice ale acelei persoane cu datele biometrice stocate ale indivizilor într-o bază de date, indiferent dacă persoana și-a dat sau nu consimțământul.

Amendamentul 23 - noțiunea de clasificare biometrică, așa cum este utilizată în prezentul regulament, ar trebui definită ca atribuirea persoanelor fizice la categorii specifice sau deducerea caracteristicilor și atributelor acestora, cum ar fi sexul,  vârsta, culoarea părului, culoarea ochilor, tatuajele, originea etnică sau socială, sănătatea, starea mintală sau capacitatea fizică, comportamentul sau personalitatea, limba, religia sau apartenența la o minoritate națională sau orientarea sexuală sau politică pe baza datelor lor biometrice sau care pot fi deduse din astfel de date.

Amendamentul 25 - identificarea la distanță a persoanelor fizice este înțeleasă ca diferențierea sistemelor de identificare biometrică la distanță de sistemele individuale de verificare în apropiere, folosind mijloace de identificare biometrică, al căror singur scop este să confirme dacă o anumită persoană fizică care se prezintă pentru identificare este sau nu permisă, cum ar fi în pentru a obține acces la un serviciu, un dispozitiv sau sediu", a declarat Marius Tudor în exclusivitate pentru DC NEWS.

"Această lege contravine principiului fundamental al libertății și principiului fundamental al egalității"

Potrivit lui Marius Tudor, Legea privind Inteligența Artificială încalcă articolul 16 din Tratatul privind Funcționarea UE, care consacră dreptul la protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal dar și dreptul fundamental la protecția datelor cu caracter personal, protejat în special de Regulamentele (UE) 2016/679 și (UE) 2018/1725 și de Directivele 2016/680, și 2002/58/CE.

"Sună sumbru, nu-i așa? Această lege încalcă Directiva 2000/43/CE a Consiliului de punere în aplicare a principiului egalității de tratament între persoane, indiferent de rasă sau origine etnică. Această lege încalcă Directiva 2000/78/CE a Consiliului de stabilire a unui cadru general pentru egalitatea de tratament în muncă.

Această lege încalcă Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, care interzice discriminarea pe baza de naționalitate, apartenență etnică, sex, vârstă, statul social, caracteristici fizice, etc..

Această lege a inteligenței artificiale contravine principiului fundamental al libertății și principiului fundamental al egalității pe care s-au construite UE, prin clasificarea cetățenilor, folosind identificarea barometrică, în categorii specifice de populație. Această lege limitează accesul la locul de muncă și/sau în spații private/publice prin utilizarea identificării de la distanță, a cetățenilor.

"Dureros e că noi, cetățenii, nu am fost informați și nici întrebați"

O lege care nu are ce căuta în legislația europeană, cel puțin, nu în această formă, și care, totuși, se va implementa, făcând mai mut rău decât bine.

Dureros e că noi, cetățenii, nu am fost informați și nici întrebați dacă ne place sau nu o astfel de lege care promovează controlul, monitorizarea și inegalitățile de tot felul.

Nu așa se face politică pentru oameni. Acesta este încă un motiv pentru care românii trebuie să deschidă bine ochii când își vor alege eurodeputații în Parlamentul European pe 9 Iunie 2024", ne-a mai spus Marius Tudor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel