Legea "influenţei străine" din Georgia, atacată prin veto de preşedintele ţării
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Salome Zurabişvili, preşedintele Georgiei, a atacat prin drept de veto legii "influenţei străine", care a dus la proteste masive în ţară. 

'Astăzi, am pus un veto (...) la legea care este rusă în esenţa sa şi care contravine Constituţiei noastre', a spus Salome Zurabişvili într-o declaraţie televizată, citată de Agerpres.

Se pare, însă, că veto-ul preşedintei este unul cu valoare mai mult simbolică. Aceasta se află în conflict cu guvernul, iar partidul aflat la putere, "Visul georgian", dă asigurări că are suficiente voturi în Parlament pentru a obţine adoptarea definitivă a legii. Textul legii este denunţat ca vizând să deturneze Georgia din drumul spre Uniunea Europeană, pentru a o apropia mai mult de Rusia.

În ultima lună, în Georgia au avut parte proteste ample, la care au luat parte mii de persoane, mai ales tineri. NATO, Comisia Europeană şi ONU au condamnat această iniţiativă a guvernului georgian.

Legea impune ONG-urilor sau media a căror finanţare provine în proporţie de peste 20% din străinătate să se înregistreze ca 'organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine', şi să se supună unui control administrativ.

Detractorii au numit-o 'legea rusă' dată fiind similitudinea sa cu o lege votată în Rusia.

Preşedinta Zurabişvili a propus amendamente la proiectul de lege, dar a prevenit contra oricăror negocieri 'artificiale'.

În ce-l priveşte, prim-ministrul Irakli Kobakhidze s-a declarat dispus să evoce posibile modificări.

Georgia, fostă republică sovietică, este candidat oficial la aderarea la UE din decembrie 2023 şi aspiră, de asemenea, să devină membru al NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel