Legea CSM, altfel decât a cerut Băsescu: Demnitari, doar judecătorii și procurorii
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
csm
csm

Senatul a respins luni cererea de reexaminare a proiectului de lege privind modificarea statutului procurorilor și judecătorilor, care includea și articolul 54 din Legea 317/2004 privind CSM. Astfel, reprezentanții societății civile din CSM nu vor mai avea calitatea de demnitar, aceasta aparținând doar judecătorilor și procurorilor, scrie luju.ro.

Senatul a decis încă din 20 noiembrie 2012 modificarea statutului membrilor CSM, la propunerea senatorului PSD Toni Greblă, președintele Comisiei Juridice.

Amendamentul a fost respins în primă fază cu majoritatate de voturi în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, dar aprobat apoi de plenul Senatului. Inițial, Ordonanța 23/2012 nu făcea referire la modificarea articolului 54, CD adoptând-o în forma venită de la Guvern.

Articolul 54, care prevedea că "membrii CSM au calitatea de demnitar", spune acum că această calitate aparține doar judecătorilor și procurorilor Consiliului, nu și reprezentanților societății civile.

În prezent, aceaste funcții sunt deținute de Daniela Ciochina și Corina Dumitrescu.

Traian Băsescu trimitea, în decembrie 2012, proiectul de lege la reexaminat, explicând că nu poate exista o diferență de statut între judecătorii, procurorii CSM și reprezentanții societății civile. "Statutul de demnitar nu derivă din calitatea de judecător sau procuror. Se impune ca toți membrii CSM să aibă același statut", spunea Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel