Data publicării:

Legea climei, aprobată în Parlamentul European. Ciuhodaru: Multe vieți vor putea fi acum salvate

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Politica
WhatsApp
Tudor Ciuhodaru / Facebook
Tudor Ciuhodaru / Facebook
”Românii vor fi protejați de poluare și schimbările climatice”, susține europarlamentarul Tudor Ciuhodaru după ce Legea climei a fost aprobată de Parlamentul European. 

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a anunțat pe pagina sa de Facebook că legea climei a fost adoptată de Parlamentul European. 

”Adoptat. Multe vieți vor putea fi acum salvate. Toți românii vor fi protejați de poluare și schimbările climatice. Legea climei pe care am susținut-o și în Comisia de Sănătate a fost adoptată de Parlamentul European. Toată legislația UE din acest domeniu va fi schimbată.

Obiectivele acestui demers sunt clare. E nevoie de o Revoluție verde- de noi politici de sănătate publică, sociale și economice aplicate unitar la nivel european și care să beneficieze de finanțare (prin fondul pentru o tranziție justă).

Vreau:

 

1. Creșterea speranței de viață/ reducerea numărului de decese evitabile.
2. Reducerea poluării ce afectează viața fiecărui dintre noi.
3. Ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic.

Motivațiile acestui demers sunt clare:


1. Creșterea temperaturii se apropie rapid de depășirea permanentă a valorii critice a limitei climatice de 1,5 grade (cu consecințe dezastruoase asupra planetei). Ultimul an a fost cel mai călduros din istoria Europei! Ultimul deceniu a fost cel mai călduros la nivel mondial.
2. Peste 75% din emisiile de caze cu efect de seră în UE provind din industria energetică (54%) și 25% din transport.
3. Poluarea atmosferică provoacă peste 400.00 de decese în fiecare an (datele Agenției Europene de Mediu). Alte 250.000 de vieți vor fi pierdute din cauza stresului termic/valurilor de căldură. Cei mai afectați sunt cei din grupele de risc- pacienții cu boli cardiovasculare și respiratorii precum și vârstnicii.

Concret în acest proiect am propus și susținut:

1. Măsuri rapide și ferme pentru a reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră(cu 65 % față de nivelurile din 1990 până în 2030)
2. Etape și termene clare de tranziție către neutralitate climatică (și implicit combaterea schimbărilor climatice). Până la 30 iunie 2021 Comisia trebuie să revizuiască toată legislația și să consolideze Fondul de Inovare care să asigure finanțarea și stimulente financiare pentru introducerea de noi tehnologii eco în industria energetică.
3. Asigurarea unor mecanisme de sprijin și de finanțare (cum ar fi Fondul pentru o tranziție justă) pentru statele membre (care au puncte diferite de plecare în obținerea acestei neutralități climatice) inclusiv
4. promovarea adoptării de vehicule nepoluante și de combustibili alternativi pentru transportul rutier, maritim și aerian
5. Creșterea ponderii modurilor de transport mai sustenabile, cum ar fi transportul feroviar și transportul pe căile navigabile interioare și
6. Imbunătățirea eficienței în întregul sistem de transport (!finalizarea rețelei centrale a rețelelor de transport transeuropene (TEN-T) dar Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) în sprijinirea tranziției către o mobilitate inteligentă (folosind inclusiv platforme intermodale).
7. Asigurarea finanțării corespunzătoare bazate pe studii de impact.
8. Asistență europeană în implementarea acestor proiecte.
9. Finanțare prioritară a României de către Banca Europeană de Investiții- regiunile cele mai vulnerabile (Valea Jiului și Oltenia)..
10. Suplimentarea fondurilor de coeziune atât de necesare pentru dezvoltare.

Și nu în ultimul rând două soluții mai puțin costisitoare dar extrem de eficiente:

1. Interzicerea defrișării la nivel european pe durata acestui mandat dublată de o legislație europeană care să promoveze împăduririle . Proiectul meu de lege ce prevede același lucru e pe ordinea de zi a Camerei Deputaților în Parlamentul României și nu văd de ce nu ar putea fi adoptat.
2. Introducerea educației ecologice la nivel european.

Unitate în diversitate, deviza Uniunii Europene, trebuie să însemne și sănătate și solidaritate pentru toți cetățenii europeni”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel