Legea cashback, promulgată de Iohannis. Ce implicație are pentru români
Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea cashback, prin care comerciantii cu o cifra de afaceri de peste 10.000 de euro si unele institutii publice pot sa elibereze clientilor, la cerere, numerar in valoare de cel mult 200 de lei.
Daca in varianta initiala a legii, intoarsa de seful statului in Parlament, comerciantii erau obligati sa acorde avansuri in numerar, in forma care a venit a doua oara la promulgare se arata ca persoanele juridice prevazute alin. (1) si (3) ofera serviciul de avans in numerar la terminalele de plata in baza contractelor incheiate cu institutiile acceptante si pot acorda avansuri in numerar. Acestea afiseaza la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informatii privind costurile serviciului.
Persoanele juridice la care textul face referire sunt operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata si cei care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro, potrivit hotnews.ro.
De asemenea, potrivit legii, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata au obligatia sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit, iar persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei au obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit.
Băncile, obligate să instaleze terminale de plată
O alta prevedere a actului normativ este cea prin care bancile acceptante de carduri au obligatia de a instala terminale de plata in termen de maximum 30 de zile de la data solicitarii.
Instalarea terminalelor de plata se face la solicitarea operatorilor economici, institutiilor publice, persoanelor juridice prevazute in baza contractelor incheiate in acest scop, in toate locurile indicate de acestia.
Amenzile variaza intre 5.000 si 50.000 de lei. Legea intra in vigoare la 1 ianuarie 2017, iar bancile acceptante de carduri au obligatia sa asigure infrastructura si dotarile proprii necesare, in vederea ordonarii platilor prin intermediul mijloacelor moderne de plata si al realizarii transferului intre contul de card si contul beneficiarilor sumelor platite, precum si pentru acordarea de avansuri in numerar la terminalele de plata, in termen de maximum 90 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News