Data publicării:

Legea care dezincriminează evaziunea fiscală - Promulgată de Klaus Iohannis

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Evaziunea fiscală, ca la ea acasă în România. Adrian Negrescu spune că pierdem 16 miliarde de euro în fiecare an. "Ăsta este un lucru revoltător" / Foto: Pixabay
Evaziunea fiscală, ca la ea acasă în România. Adrian Negrescu spune că pierdem 16 miliarde de euro în fiecare an. "Ăsta este un lucru revoltător" / Foto: Pixabay

În ciuda controverselor create, legea proaspăt promulgată își va face efectele imediat cum este publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit noilor prevederi, în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală, dacă prejudiciul datorat bugetului consolidat este de până la 1.000.000 de euro, acesta poate fi acoperit în totalitate în termen de maxim 30 de zile de la finalizarea controlului, în urma căruia a fost identificat, fără a atrage pedeapsa. În plus, în cazul acoperirii integrale a prejudiciului până la primul termen de judecată, limitele pedepselor prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate.

Proiectul de lege a fost inițiat de PSD-PNL, în decembrie. Deși au fost inițiative ale reprezentanților societății civile de a opri demersul considerat favorabil pentru cei care săvârșesc infracțiuni de evaziune fiscală, reprezentanții statului au mers până la capăt cu proiectul în cauză.

Puteți consulta documentul aici.

„Hoțul neprins - negustor cinstit”

Specialiștii au atras atenția asupra demersului, făcându-se o paralelă între viitoarele cazuri de evaziune fiscală și fuga de o eventuală sentință nefavorabilă din partea unei instanțe (precum cazul fostului primar Cherecheș, care nu primește sancțiuni în plus, deși mobilizarea uriașă a autorităților pentru a îl găsi și lua în custodie a solicitat bugetul de stat). 

În urmă cu câțiva ani a mai fost o încercare legislativă asemănătoare. Este vorba despre anul 2017, atunci când un proiect similar a fost votat în timpul mandatului de președinte de Cameră al lui Liviu Dragnea. Se propusese ca inculpații pentru evaziune fiscală care cauzau un prejudiciu de până în 100.000 de euro să scape doar cu o amendă, în loc de o pedeapsă cu închisoarea, dacă achitau integral suma datorată.

Datorită vocilor puternice din opoziție, dar și societății civile, proiectul nu trecuse mai departe în anul respectiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel