Legea Anastasia intră în vigoare la 1 ianuarie 2024, afirmaţie falsă. Robert Cazanciuc: Cine s-a urcat la volan băut, drogat sau fără permis, să ştie că nu are alt drum decât la închisoare
Senatorul PSD Robert Cazanciuc, iniţiatorul legii Anastasia, a demontat afirmaţia conform căreia aceasta ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Într-un interviu pentru rubrica "Matinal" de la Radio România Actualităţi, moderat de Daniela Petrican, Robert Cazanciuc a spus de când este în vigoare legea Anastasia.
"Cât de repede trebuie acționat pentru stoparea acestui fenomen și când ar urma să intre în vigoare pachetul de măsuri de care vorbeați, când preconizați că se va întâmpla asta? Pentru că noua lege aprobată în iulie ar avea efect după data de 1 ianuarie 2024, dar până atunci ce facem?", a fost întrebat Robert Cazanciuc.
"Nu. Este o informație care, din păcate, n-are legătură cu realitatea și cu nevoia de a preveni; probabil din necunoaștere. Cine a lansat-o a confundat cu alt text de lege. Legea Anastasia este în vigoare din 13 pe iulie, la 3 zile după momentul publicării. Deci, cine s-a urcat la volan băut, drogat sau fără permis trebuie să știe că nu are alt drum decât la închisoare. Din 13 iulie. Nu de la 1 ianuarie. Dar legea trebuie cunoscută. De când trebuie luate aceste măsuri? De ieri trebuiau luate aceste măsuri. Avem o realitate, trebuie să înțelegem de ce am ajuns aici pentru a găsi soluțiile adecvate", a replicat Robert Cazanciuc.
"Oamenii nu mai vin să învețe să conducă la școala de șoferi, ci parcă doar să obțină permisul de conducere, nuanță care face, de altfel, diferența uneori între viață și moarte. Credeți că ar trebui schimbat ceva și în modul în care trebuie obținut permisul de conducere?", a mai întrebat Daniela Petrican.
"Trebuie schimbat ceva şi la sancțiunile referitoare la permisul de conducere, în mod cert. Am discutat cu proprietari de şcoli de şoferi. Lucrurile sunt din nou într-o formă de colaborare între școlile de șoferi și Poliție, care nu trebuie să-i lase pe cei care n-au abilități să obțină permis conducere. Dar sunt măsuri complementare care pot fi luate unor pedepse. Poliția poate să ia anumite măsuri și o să acţionăm în acest sens, de a le da instrumentul necesar. Te-ai urcat drogat la volan, ai fost prins de Poliție, fără să fi produs neapărat un accident, poţi să îţi perzi permisul până la 10 ani de zile. 10 ani fără permis poate fi o formă de prevenție. La alcool, la fel; vom mări, să spunem, suspendarea dreptului de a conduce, față de cei care sunt găsiți băuți la volan, fără să fi avut neapărat un accident. Noi nu trebuie să ajungem la accidente pentru măsuri care să protejeze viața. Putem găsi şi alte soluţii şi să nu ajungem acolo", a completat senatorul PSD, citat de Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News