Data publicării:

Legea achiziţiilor, frână pentru România. Remus Borza rupe tăcerea după experienţa Hidroelectrica

Autor: D.C. | Categorie: Stiri
WhatsApp
Remus Borza
Remus Borza

Deputatul Remus Borza a atras atenţia asupra faptului că legislaţia achiziţiilor publice trebuie urgent modificată întrucât, în prezent, marile proiecte de investiţii sunt blocate de "contestatarii de profesie", de firmele care pierd licitaţii şi apoi le blochează cu contestaţii peste contestaţii. 

"Actuala lege a achiziţiilor este cea mai mare frână în ceea ce priveşte informatizarea, digitalizarea României şi a instituţiilor statului. Am înţeles, e un drept constituţional de a contesta, contestă dar depune o garanţie. Ai câştigat, ţi se dau banii înapoi cu dobânda legală, ai pierdut contestaţia, banii depuşi ca garanţie se fac venit la bugetul statului. (...) Pe legea achiziţiilor avem cea mai mare vulnerabilitate. Trebuie modificată. Avem nevoie de secţie specializată în cadrul fiecărui tribunal, pe soluţionarea contestaţiilor", a declarat, la DC News, Remus Borza.

Experienţa Hidroelectrica

Deputatul Remus Borza a povestit şi experienţa prin care a trecut atunci când a fost la Hidroelectrica, mari proiecte ale companiei fiind blocate de contestaţii, în condiţiile în care investiţiile erau în stadii avansate de execuţie. Totodată deputatul a explicat că, pentru achiziţionarea unui soft util companiei a stat nu mai puţin de doi ani în contestaţii.

"Am găsit caietul de sarcini cu dedicaţie pentru 22 de milioane de lei, am anulat procedura, am făcut un alt caiet de sarcini, am adus un director la IT care implementase cu succes un proces similar la ALRO Slatina şi care era şi e şi astăzi preşedintele Asociaţiei Implementatorilor de Software şi de IT din România; l-am adus şi i-am da sarcina ca în trei – patru luni să fie gata caietul de sarcini. (...)

Doi ani de zile am fost în contestaţii. Băieţii de la CNSC, pe nişte chestii absolut bizare admiteau contestaţiile şi trimiteau înapoi să reluăm procedura de licitaţie. Mergeam de fiecare dată la Curtea de Apel, câştigam... Şi la instanţe sunt mulţi judecători care habar n-au pe ce lume trăiesc. S-au obişnuit să-şi ia salarii de 4-5.000 de euro, cu ochii închişi îţi dau o soluţie proastă, nu se uită că e vorba totuşi de Hidroelectrica. Nu au nicio răspundere. Aţi văzut vreun magistrat, chiar şi în civil, nu neapărat în penal care să răspundă pentru erorile judiciare?",  a declarat, în cadrul interviului acordat DC News, Remus Borza. 

VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel