Lege serviciu de alimentare cu energie termică. Petiție către Parlament
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Semnatarii unei petiţii online iniţiate de analistul de politici publice Otilia Nuţu, de la Expert Forum, şi de preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuţă, solicită Parlamentului să reia discuţiile privind Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică. 

'Solicităm Parlamentului să reia de urgenţă discuţiile privind Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică. Legea trebuie să clarifice responsabilităţile Ministerului Energiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei privind serviciul de termoficare. Vrem să ştim clar dacă termoficarea mai are un viitor sau nu şi cât ne va costa.

Legea trebuie aprobată până la sfârşitul lui 2019, iar Ministerul Energiei, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, trebuie să elaboreze o strategie clară în domeniul încălzirii, cu un plan de acţiuni concrete şi banii necesari, până în iunie 2020', prevede petiţia.

Totodată, semnatarii petiţiei cer Primăriilor să îşi asume responsabilitatea pentru asigurarea încălzirii. 'Acest lucru trebuie realizat printr-un plan concret şi credibil, asumându-şi clar dacă vor susţine termoficarea (încălzire centralizată), acolo unde serviciul mai există sau alte soluţii pentru încălzirea gospodăriilor. Primăriile oraşelor mari trebuie să elaboreze strategii privind încălzirea, cu un plan de acţiuni concrete, responsabili, resurse necesare şi să pună în aplicare aceste planuri.

Oricare dintre soluţiile alese în aceste strategii (termoficare, centrale de cartier, centrale individuale etc.) trebuie prezentate clar, cu toate costurile pentru populaţie, inclusiv riscurile de poluare şi accidente, iar decidenţii trebuie să-şi asume public responsabilitatea pentru decizie', stipulează petiţia. Otilia Nuţu a menţionat, marţi, într-o conferinţă de presă, că această petiţie a fost semnată până în prezent de 1.800 de oameni, dintre care 900 de semnături provin de la persoane din CET-uri. Ea a spus că petiţia va fi trimisă marţi către parlamentari, Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării, ANRE şi PMB.

'Vrem să mai strângem semnături până pe 10 decembrie, ca să punem pe masa decidenţilor când vor pregăti bugetele (...) Până pe 10 aprilie mai strângem un rând de semnături, vrem să cerem candidaţilor la Primărie să-şi asume acest subiect', a adăugat Nuţu. De asemenea, Expert Forum a lansat un raport privind situaţia termoficării în Bucureşti şi în ţară. Raportul a fost realizat de analişti de politici publice de la Expert Forum.

'Cu câteva excepţii, încălzirea centralizată în oraşe e în colaps, iar 'alternativele' au lăsat 'pe dinafară' chiar o treime din gospodării. Dacă nu se face nimic încă de anul acesta, termoficarea în Bucureşti riscă să se prăbuşească în câţiva ani, ceea ce ar lăsa brusc 560.000 de familii în frig şi ar pune în pericol şi sursa de energie electrică a Capitalei', prevede raportul. Potrivit sursei citate, sistemele de încălzire centralizată în România sunt în colaps: din 315, azi au rămas mai puţin de 50 şi doar 19 mai au peste 10.000 de gospodării branşate. Chiar şi acolo unde sistemele mai există, calitatea serviciului de încălzire şi furnizare de apă caldă este de regulă 'foarte proastă, iar situaţia financiară a companiilor de termoficare este dezastruoasă'.

'Pierderile din sistemele centralizate de încălzire sunt de 25-40% numai în reţelele de transport şi distribuţie, faţă de 5-10% în sistemele moderne din Vest; randamentul centralelor care produc căldură e pe la 50-55%, faţă de 70% standardul occidental, iar pierderile la consumator, din cauza proastei izolări a apartamentelor şi din ineficienţa contorizării şi a posibilităţii de a regla temperatura, sunt de cca 40%', mai stipulează raportul, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel