Data publicării:
Legea Pensiilor a fost adoptată de Senat. Șase categorii care vor lua pensii mai mici/ UPDATE
Modificarea Legii Pensiilor se află astăzi pe masa Senatului.
UPDATE: Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 79 de voturi pentru şi 37 împotrivă, proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, conform Agerpres.
Guvernul arată în expunerea de motive că, în prezent, prin actele normative care reglementează pensiile de serviciu "s-a creat un regim special de pensionare pentru anumite categorii socio-profesionale, derogatoriu de la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de natură să creeze avantaje în favoarea acestora, în unele cazuri fără o justificare obiectivă şi rezonabilă, încălcându-se principiul egalităţii de tratament între asiguraţii sistemului public de pensii".
Potrivit documentului, "conform jalonului 215, până la sfârşitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizaţii/pensii reglementate prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru şase categorii: corpul diplomatic şi consular, funcţionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, procurori şi judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, personalul Curţii de Conturi".
Printre amendamentele propuse de senatori PNL şi PSD şi admise la comisii figurează eliminarea textului prin care magistraţii din CSM beneficiau de pensie de serviciu după un singur mandat, aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu, opţiunea pentru o singură pensie de serviciu, eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor, indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflaţiei.
----
Proiectul de reformă a pensiilor speciale ajunge astăzi în plenul Senatului, cu mai multe amendamente ale parlamentarilor coaliţiei aprobate ieri în comisiile de specialitate.
Una dintre modificări prevede supraimpozitarea cu 15% a valorii din pensiile speciale care depășesc salariul mediu brut. De asemenea, pensiile speciale nu vor putea depăşi veniturile din perioada de activitate, iar beneficiarii nu le vor putea cumula, arată Rador. Este ultima zi în care proiectul mai poate fi adoptat cu dezbateri în plen.
Un mesaj în legătură cu reforma pensiilor l-a avut ieri şi preşedintele Klaus Iohannis. El a transmis că sistemul de pensii trebuie schimbat în aşa fel încât să fie şi sustenabil şi echitabil. Preşedintele nu a vrut, însă, să comenteze despre proiectul aflat în dezbaterea Senatului.
”Nu comentez legi care sunt în parcursul parlamentar. Acolo lucrurile sunt discutate, sunt analizate. Eu mă exprim atunci când ajunge legea pe masa mea. Dar pensiile sunt o temă foarte, foarte serioasă, şi nu numai pentru pensionari, ci şi pentru politicieni. Noi trebuie să avem grijă să reformăm sistemul de pensii în aşa fel încât să fie echitabil şi să fie sustenabil. Adică pensionarii să primească real ce li se cuvine după o viaţă de muncă” a declarat Klaus Iohannis.
Citește mai multe despre acest subiect accesând următoarele link-uri:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News