Lege care blochează candidaturile condamnaților penal. Gorghiu: Este sănătate pentru democrația românească. O reformă relevantă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a scris, după ce preşedintele a promulgat legile care interzic candidaturile celor condamnaţi definitiv, că la alegerile din 2024 vor fi integritate, liste curate şi fără condamnaţi, pentru toate partidele. 

„Integritate. Liste curate, fără condamnați la toate alegerile din 2024. Pentru toate partidele! Președintele Iohannis a promulgat legea pentru care PNL se bate de 7 ani. Condamnații penal nu vor mai putea candida la alegeri. De orice fel: locale, parlamentare și prezidențiale! Chiar dacă unora li se par interesante doar știrile negative, legea asta este sănătate pentru democrația românească. O reformă relevantă! Era timpul să facem din criterii elementare de integritate literă de lege”, a scris Alina Gorghiu, senator PNL.

Klaus Iohannis a promulgat vineri legile care extind interdicţia de a fi ales consilier local, consilier judeţean, primar, preşedinte al consiliului judeţean ori senator sau deputat şi la persoanele condamnate definitiv pentru comiterea de infracţiuni contra vieţii, contra libertăţii persoanei, privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, contra libertăţii, integrităţii sexuale şi de rele tratamente aplicate minorului, daca nu a intervenit reabilitarea judecătorească sau nu a fost împlinit termenul de reabilitare.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legile care prevăd interdicţia de a candida şi a fi alese în funcţiile de senator, deputat, respectiv de primar, preşedinte al Consiliului judeţean, consilier judeţean, consilier local pentru persoanele care au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.

Actele normative modifică Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

"Nu au dreptul de a depune candidaturi şi nu pot fi alese (...) persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, condiţiile prevăzute la articolul 37 din Constituţia României pentru a fi alese şi persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia post condamnatorie sau dezincriminarea", prevăd legile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel