Data publicării:

Legăturile dintre Familia Regală română și cea britanică. Și-au petrecut copilăriile împreună, provin din familia aceleiași Regine și au marcat împreună evenimente improtante

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Facebook (Familia Regală a României)
Sursă foto: Facebook (Familia Regală a României)

Cele două Familii Regale au mai multe în comun decât rangul regal. Iată cum sunt legate cele două. 

Legătura dintre cele două familii se întinde de-a lungul secolelor XIX, XX și XXI, cuprinzând cinci generații. Casa Regală a României a descris relația de familie, dar și cea diplomatică, care a început în mod oficial pe 20 februarie 1880, când s-au pus bazele colaborării diplomatice. 

O relație trainică. Evenimentul Familiei Regale britanice la care Regele Mihai a cunoscut-o pe Regina Ana

Regina Victoria este stră-străbunica Regelui Mihai, atât din partea mamei, cât și din partea tatălui. Fostul monarh al României și Regina Elisabeta a II-a erau veri de gradul trei. Legătura dintre cei doi nu a rămas doar una formală, cei doi întâlnindu-se la diferite evenimente publice sau private, iar moștenitorii lor, Regele Charles și Margareta, custodele Coroanei Române ținând legătura. 

De altfel, la nunta Principesei Eliabeta, Regele Mihai a cunoscut-o pe Principesa Ana de Bourbon, viitoarea Regină Ana a României.

În 1974, cuplul regal Carol I și Elisabeta merg la Londra, unde sunt întâmpinați de Principesa Louise a Marii Britanii, fiica Reginei Victoria. Regina era în drum spre Scoția, însă cei doi sunt în grija Familiei Regale. ”Suveranii sunt primiți cu căldură și prietenie de Albert, Principele de Wales, și de Ducele și Ducesa de Edinburgh, părinții Mariei, viitoarea regină a României, pe atunci încă nenăscută”, scrie romaniaregala.ro. Regele Carol ajunge la o fabrică de armament și o conferință științifică, iar vizita se termină cu un bal la Guidhall, dat de Lordul Primar al Londrei în cinstea cuplului regal român. 

„Regina Victoria întreba de ea”

În 1880, un membru al Familiei Regale britanice vine într-o vizită oficială în România, pe 22 septembrie, când începe vizita lui Albert Edward, Principe de Wales și moștenitorul Reginei Victoria. Acesta a fost primit în București, dar vizitează și Sinaia,  Bușteni, Poiana Stânii, pe Valea Peleșului, la Mânăstirea Sinaia. Doi ani mai târziu, Regina Elisabeta ”pleacă în vizită la Regina Victoria, la Castelul Balmoral, în Scoția, în septembrie. Regina Victoria rămâne cu o foarte bună impresie despre Regina Elisabeta și întreabă mereu, în anii următori, despre ea.”

Familia Regală a României, prezentă la încoronările monarhilor britanici

Vizitele de stat dintre cele două familii continuă și la doi ani după, când Regele Carol pleacă la Londra și Windsor, dar și când ”Regina Elisabeta se întâlnește cu Principesa Maria de Edinburgh și cu mama ei, Ducesa de Edinburgh, în Germania, în august.” Atunci s-au pus bazele căsătoriei dintre Ferdinand și Maria, un cuplu ce avea să intre în istorie. Cuplul se căsătorește la Sigmaringen, în ziua de 28 decembrie. 

În anul 1902 ”Principele Moștenitor Ferdinand și Principesa Moștenitoare Maria iau parte Încoronarea Regelui Edward al VII-lea, la Londra, la 9 august, reprezentând Regatul României”, mai scrie pe website-ul romaniaregala.ro, iar nouă ani mai târziu Ferdinand și Maria reprezintă pe Regele Carol I la Încoronarea Regelui George al V-lea al Marii Britanii și Irlandei. 

Tatăl Reginei Elisabeta ajunge la Alba-Iulia, la încoronarea suveranilor români

”Ducele de York, viitorul Rege George al VI-lea, a venit la Încoronarea de la Alba Iulia, din 15 octombrie. A fost prima și singura vizită în România a Regelui George al VI-lea (tatăl actualei Regine Elisabeta a II-a)”, transmite blogul Familiei Regale a României. 

La începutul secolului XX ia naștere o prietenie ce avea să dureze decenii. În anii 20 ”Regele Mihai și Principele Philip, născuți în același an, 1921, petrec mai multe vacanțe în România, la Mamaia și la Sinaia.” Cei doi mai aveau să se întâlnească în adolescență, la Florența, la vila Reginei Elena, unde aceasta locuia în exil. 

Regele Ferdinand I este primit cu onorurile cuvenite în 1924 „în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, însoțit de Regina Maria.” Cei doi sunt primiți ”de către Regele George al V-lea și de Regina Mary. În capitala Angliei, suveranii au luat parte la o ceremonie religioasă la Westminster Abbey, au locuit la Palatul Buckingham și au fost invitați de onoare la fastuosul banchet oficial pe care îl dă, la vizitele de stat, Lordul Primar în străvechea Guildhall. Ea a avut loc la 13 mai și a numărat 850 de invitați.” 

12 ani mai târziu, „Regele Carol al II-lea merge la Londra la funeraliile Regelui George al V-lea”. 

Regele Mihai la Londra. Distins cu ”Marea Cruce”, își cunoaște viitoarea soție și regină

Prima vizită de stat a Regelui Mihai la Londra are loc în 1938, alături de Regele Carol al II-lea, invitați fiind de Regele George al VI-lea. ”În decursul acestei vizite, Regele Carol al II-lea a fost distins cu Ordinul Jartierei, iar Principele Mihai cu Marea Cruce a Ordinului Regal Victorian.” În 1947, aflat la Londra pentru nunta Principesei Elisabeta, Regele Mihai, alături de mama sa, Regina Elena, o cunoaște pe Ana de Bourbon-Parma. ”Au rămas în străinătate mai mult decât era prevăzut, probabil datorită întâlnirilor dintre Suveran și logodnica sa, Principesa Ana de Bourbon.”

În 1948, Regele Mihai vorbește în fața întregii națiuni britanice, la Londra, despre abdicarea forțată care i-a fost impusă. 

„Acest act mi-a fost impus cu forța, de către un Guvern instalat și menținut la putere de o țară străină. Înlăturarea monarhiei constituie un nou act de violență în cadrul politicii de înrobire a României. În aceste condiții nu mă consider legat în nici un fel de acest act, care mi-a fost impus. Cu credința nestrămutată în viitor și animat de același devotament și dorință de muncă, voi continua să servesc poporul român, de care destinul meu este legat inexorabil”.

În 1981, ”Regele Mihai, Regina Ana și Principesa Moștenitoare Margareta iau parte la nunta Principelui și Principesei de Wales (Charles și Diana).” Până în anii 90, Moștenitoarea Coroanei române, Margareta și Charles, Prinț de Wales, se întâlnesc în vacanțele petrecute pe domeniile regale. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel