Legătura dintre schizofrenie și pisici. Ce s-a descoperit
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Iată legătura neștiută între schizofrenie și pisici!

O echipă de cercetători de la Queensland Center for Mental Health Research din Australia a efectuat o analiză detaliată a 17 studii din 11 țări, inclusiv Statele Unite și Marea Britanie. Concluziile lor indică o corelație semnificativă între posesia unei pisici și un risc crescut de tulburări asociate schizofreniei, notează Science Alert.

E de vină un parazit?

Această legătură a fost propusă inițial într-un studiu din 1995, care sugera că expunerea la parazitul numit Toxoplasma gondii ar putea fi o posibilă cauză. Cu toate acestea, rezultatele cercetărilor au fost inconsistente de-a lungul anilor, cu unele studii confirmând asocierea, în timp ce altele nu.

Toxoplasma gondii reprezintă un parazit relativ inofensiv care poate fi transmis prin consumul de carne insuficient gătită, apă contaminată sau prin intermediul mușcăturii sau a fecalelor unei pisici infectate. Se estimează că în jur de 40 de milioane de persoane din Statele Unite pot fi infectate fără a manifesta simptome evidente.

Odată pătruns în organismul uman, parazitul poate influența neurotransmițătorii din sistemul nervos central, având potențialul de a provoca schimbări de personalitate, simptome psihotice și tulburări neurologice, inclusiv schizofrenie.

E important de precizat că o asociere nu confirmă neapărat o cauzalitate, iar încă nu este pe deplin clar dacă T. gondii este direct responsabil pentru aceste modificări sau dacă se transmite la oameni prin intermediul pisicilor.

Analiza recentă a celor 17 studii a relevat că indivizii expuși la pisici au prezentat o probabilitate de aproximativ două ori mai mare de a dezvolta schizofrenie, după corectarea pentru alți factori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel