Data publicării:

Legătura dintre Isărescu și Ungureanu

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
val-vilcu
val-vilcu

La sfârșitul lui 1999, când Isărescu devenea premier, Ungureanu își exersa deja abilitățile de engleză, franceză, germană și maghiară la Ministerul de Externe, unde era secretar de stat din 1998.

Isărescu n-a avut un cuvânt de spus în privința aparatului MAE, pe care, de altfel, ca om de sistem, nici nu avea de ce să-l schimbe. E posibil chiar să nu se fi văzut niciodată cu Ungureanu. Legătura dintre cei doi o face democrația, sau mai precis lipsa noastră de experiență în exercițiul democratic.

Personaj popular, chiar carismatic, Isărescu a fost primit cu simpatie în fruntea Executivului. Românii s-au făcut că nu observă că Isărescu, după obiceiul pământului, și-a lăsat loc de întors. Mai precis, nu a renunțat la postul de Guvernator  al BNR.

Era o pierdere dacă Isărescu ar fi fost obligat să opteze, dar și un imens câștig pentru rigoarea societății românești.

Fiindcă mulți au spus, de prea multe ori,  ”lasă că merge și așa”, am ajuns în situația de astăzi. Când Băsescu era popular, oamenilor nu le păsa de democrație  sau de respectarea regulilor.  Acum regretă și e normal:  rigorile societății din Vest nu sunt mofturi, cărora le dai sau nu curs în funcție de simpatia pe care ți-o inspiră subiectul. Sunt metode de prevenire a abuzurilor celor puternici, fără de care aceștia pot să devină și puternici și răi.

Momentan, Ungureanu pare mai bun decât Boc, ceea ce nici nu e greu. Dar e la fel de imoral ca fosta prim-marionetă a lui Traian Băsescu, rămânând la SIE după ce s-a angajat într-o activitate politică. Poate că Justiția a găsit deja scuza prin care să justifice gestul. Morala nu o poate face.

Legătura între Isărescu și Ungureanu este expresia ”lasă că merge și așa”. În cazul guvernatorului, riscul era mic, fiindcă la Cotroceni se afla un democrat, respectiv Emil Constantinescu. În cazul Ungureanu...

 Post scriptum

Demisia de ultimă oră este tardivă și, probabil, motivată de teama de repercusiuni legale. Rămâne imoralitatea. Cu câteva ore înainte de a demisiona, Ungureanu se arăta egal cu Boc, la caracter, conform știrilor din mass media:

Întrebat dacă se încalcă legea prin faptul că este încă director al SIE şi se implică în politică, Ungureanu a invocat precedentul creat de premierul demisionar Emil Boc.

"Nu se încalcă în nici un fel legea. Vă aduceţi aminte de Emil Boc când a început demersurile pentru a deveni prim-ministru al Guvernului, era încă primar al municipiului Cluj".

Întrebat dacă va demisiona de la SIE, Ungureanu a spus : "Este implicit, dacă votul va fi pozitiv".

O fi aflat, implicit,  ca șef al spionilor, cum votează, mâine, minoritățile?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel