Data publicării:
Legătura dintre furie și amigdală. Ce se întâmplă în creier atunci când ne enervăm
Atunci când ne enervăm, în creierul nostru au loc procese automate care determină felul în care ne simțim și cum acționăm în astfel de momente.
Furia este o emoție neplăcută. Ne supără, ne pune împotriva altor oameni și ne determină uneori să facem alegeri și să luăm decizii pe care nu le-am lua dacă am fi în starea de calm.
Cu siguranță, de mai multe ori te-ai întrebat de unde vin acele izbucniri de furie care uneori te fac să îți pierzi controlul. Realitatea este că o serie de reacții automate au loc în corpurile noastre și în special în creierul nostru.
Ce se întâmplă în creier când ne enervăm
Furia este o reacție emoțională care apare atunci când ne simțim ofensați sau amenințați. Astfel, ne determină să reacționăm pentru a ne apăra, pentru a evita un fel de disconfort sau pentru a obține un beneficiu. În acest sens este o emoție necesară și benefică, deoarece ne face competitivi și ne permite să stabilim niște limite.
Cu toate acestea, aceste schimbări care apar în comportamentul și starea noastră mentală sunt mediate de o serie de procese specifice creierului de care suntem din ce în ce mai conștienți.
Activarea creierului și funcționarea endocrină joacă un rol important. Iată cele mai interesante constatări în acest sens:
Sistemul hormonal
Când ne enervăm, corpul eliberează cantități mai mari de norepinefrină, ceea ce duce la o excitare fizică și emoțională mai mare. Aceasta este ceea ce provoacă creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.
Cresc și nivelurile de dopamină (care ne determină să fim competitivi și să ne apărăm de pericole) și de glutamat. De cealaltă parte se înregistrează scăderea nivelului de serotonină și vasopresină (hormoni care sunt legați de starea de bine).
Dar, dincolo de aceasta, a fost găsită o asociere interesantă între două substanțe, testosteron și cortizol, care mediază răspunsul la furie. Testosteronul este în general legat de agresivitate și comportament dominant și s-a dovedit că atunci când ne enervăm acest hormon crește.
În schimb, cortizolul (care este eliberat ca răspuns la stres) este asociat cu un comportament de supunere și inhibiție și pare să medieze efectul testosteronului, potrivit La mente e meravigliosa.
Prin urmare, unele studii au descoperit că testosteronul este legat doar de agresivitate atunci când nivelurile de cortizol sunt scăzute.
Aspecte neurologice
Fiecare dintre emoții are un profil diferit de activare a creierului și, în cazul furiei, acest lucru este realizat de amigdală. Aceasta este o mică structură subcorticală care face parte din așa-numitul creier emoțional sau sistemul limbic.
Amigdala este activată de stimuli amenințători pentru a asigura supraviețuirea și o face prin preluarea controlului comportamentului. Prin urmare, amigdala ”oprește” sau dezactivează zone ale creierului precum cortexul prefrontal, legate de gândirea logică, raționamentul și controlul impulsurilor. Drept urmare, partea noastră rațională este inhibată și suntem încântați de acea reacție emoțională imediată.
Care sunt reacțiile? Ce se întâmplă în creier?
Toate cele de mai sus au ca rezultat schimbări cognitive, emoționale și comportamentale care sunt caracteristice episoadelor de furie. În principal:
- Ne pregătim să luptăm sau să fugim.
- Procesele de memorie devin mai intense.
- Suntem mai atenți la detalii și este mai greu să fim înșelați.
- Vrem să avem dreptate și este aproape imposibil să ne liniștim în timpul episodului de furie.
- Nu suntem în stare să analizăm obiectiv și cu calm situația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News