Legătura dintre cafea, pierderea în greutate și riscul de diabet de tip 2
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Legătura dintre cafea, pierderea în greutate și riscul de diabet de tip 2 / Foto: Pixabay, de Free Photos
Legătura dintre cafea, pierderea în greutate și riscul de diabet de tip 2 / Foto: Pixabay, de Free Photos
Află în articol care este legătura dintre cafea, pierderea în greutate și riscul de diabet de tip 2.

Cofeina este cea mai consumată substanță psihoactivă din lume. Principalele surse de cofeină includ cafeaua, ceaiul și băuturile răcoritoare. Unele studii arată că aportul de cofeină este legat de pierderea în greutate și de reducerea indicelui de masă corporală (IMC) și a masei de grăsime. Consumul de cofeină poate reduce astfel riscul afecțiunilor legate de supraponderalitate sau obezitate, cum ar fi diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare.

Rolul jucat de cofeină

Cu toate acestea, nu se știe cât de mult vin, de fapt, aceste beneficii din cofeină. Un studiu a descoperit că riscul de diabet de tip 2 a scăzut cu 7% pentru fiecare ceașcă suplimentară de cafea cu cofeină consumată pe zi și cu 6% pentru fiecare ceașcă de cafea decofeinizată.

Înțelegerea modului în care aportul de cofeină influențează dezvoltarea afecțiunilor cardiometabolice ar putea ajuta la dezvoltarea strategiilor alimentare pentru a reduce riscul acestora.

Recent, cercetătorii au investigat efectul predispoziției genetice la niveluri mai mari de cofeină în sânge. Ei au descoperit că o predispoziție genetică la niveluri mai mari de cofeină în sânge este legată de un risc mai scăzut de diabet de tip 2. Studiul a fost publicat în BMJ Medicine.

Metabolism lent al cofeinei


Pentru acest studiu cercetătorii au examinat date care provin dintr-o meta-analiză a asocierii la nivelul întregului genom a 9.876 de indivizi, mare dintre ei fiind europeni.

Ei au folosit datele pentru a examina două variante genetice comune în analiza lor: genele CYP1A2 și AHR. Aceste gene încetinesc metabolismul cofeinei, ceea ce înseamnă că cei care poartă variantele, trebuie să bea mai puțină cafea pentru a avea niveluri ridicate de cofeină în sânge, în comparație cu cei care o metabolizează rapid.

Cercetătorii au colectat, de asemenea, date despre grăsimea corporală, riscul de diabet de tip 2 și riscul de afecțiuni cardiovasculare.

În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că nivelurile mai ridicate de cofeină din sânge prezise genetic au fost legate de IMC mai scăzut, masa de grăsime a întregului corp și riscul de diabet de tip 2. Prin analize suplimentare, ei au descoperit că 43% din efectul protector al cofeinei din sânge asupra diabetului de tip 2 provine din pierderea în greutate.

Ei nu au găsit nicio legătură puternică între nivelul de cofeină prezis genetic și afecțiunile cardiovasculare, inclusiv boala cardiacă ischemică, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.

Cofeina și pierderea în greutate


Întrebată cum aportul mai mare de cofeină poate crește pierderea în greutate, dr. Dana Ellis Hunnes, profesor asistent la UCLA Fielding School of Public Health, care nu a fost implicată în studiu, a remarcat că un aport mai mare de cofeină crește termogeneza sau producția de căldură în organism. .

Ea a explicat pentru Medical News Today că "producția de hrană crește arderea caloriilor, iar atunci când ardem mai multe calorii decât absorbim, e mai ușor să pierdem în greutate".

Dr. Rohini Manaktala, cardiolog la Memorial Hermann din Houston, TX, care nu este implicat în studiu, a mai spus pentru MNT că anume cofeina provoacă pierderea în greutate prin accelerarea metabolismului.

"Acesta este un proces dependent de doză, ceea ce înseamnă că creșterea aportului de cofeină duce la arderea mai multor grăsimi și calorii, ceea ce se reflectă în reducerea greutății. Cofeina inhibă, de asemenea, excesul de îngăduință în a mânca prin suprimarea poftei de mâncare a unui individ, ceea ce duce la deficiență de calorii, ceea ce ajută la prevenirea creșterii în greutate", a explicat ea. 

Cofeina poate reduce riscul de diabet de tip 2

MNT a vorbit, de asemenea, cu Dr. Mark Guido, un endocrinolog la Novant Health Forsyth Endocrine Consultants din Winston Salem, NC, care nu este implicat în studiu, pentru a înțelege cum, pe lângă pierderea în greutate, cofeina poate reduce riscul de diabet de tip 2.

El a spus că știința este "mixtă" pe această temă, dar că cofeina poate reduce riscul de diabet de tip 2 prin modificarea modului în care organismul folosește glucoza și insulina. Astfel, cercetătorii au concluzionat că un nivel mai ridicat de cofeină în sânge ar putea duce la pierderea în greutate și la reducerea riscului de diabet de tip 2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel